Dyrlægeregningen er blevet ekstremt lav

Efter blot et år med Keenans nye Mech-fiber system er omkostningerne til dyrlæge faldet med 200 kroner pr. årsko hos Jens Christian Skovbo.

For snart et år siden besøgte Effektivt Landbrug første gang Jens Cristian Skovbo på gården i Fårvang. Da havde han i noget tid haft det ekstra udstyr der skulle til, for at at man kan lave foderet ensartet hver gang, til fuldfodervognen.  Men som han selv siger, så kunne hans begejstring den gang, godt have været farvet af nyhedseffekten.

I dag er han bestemt ikke mindre begejstret!

- Vi har kun fået en positiv oplevelse. Vi blev stillet i udsigt, at vi ville få en bedre foderudnyttelse og det har vi virkelig også fået efter Mech-fiber systemet, siger Jens Christian Skovbo og fortsætter:

Det de har lovet er faktisk blevet indfriet og på sundheden lidt til.

Omkostningerne falder
- På sundhedsområdet/dyrlægeregningen har det over vinteren virkelig kørt rigtig godt. Mech-fiber systemet gør, at vi kan følge hvad der sker fra dag til dag, så vi ved hvad der sker, forklarer Jens Christian Skovbo.

Han finder nogle lister frem og viser ud fra CHR-besætningslisten, at der i det seneste år kun er død én ko ud af besætningen på 130 årskøer.

- Den ko blev aflivet fordi den sprang op over en låge i brunst, så den mistede vi altså ikke på grund af fodringsbetinget sygdom, påpeger han og fortsætter:

Vi har derudover også kun mistet én kviekalv der døde 5 måneder gammel.

Han finder også Videncentrets Nøgletalstjek – Benchmarking frem og under opnået for denne besætning kan man se, at sygdomme i alt pr årsdyr ligger på 0,31 og ud af dem er de 0,13 yverbetændelse.

- De 0,31 er altså et fald på 0,64 i forhold til vores resultat sidste år. Ser man på gennemsnittet af de 25 procent sammenlignelige bedste besætninger, så ligger de på 1,13 sygdomme i alt pr årsko, påpeger Jens Christian Skovbo og tilføjer, at dyrlægeregningen også er ekstremt lav.

Han har i årsregnskabet nu kunne se, at omkostningerne til dyrlæge er faldet fra 625 kroner pr årsko i 2008 til 415 kroner pr årsko i 2009.

- Dyrlægen er nu den mindste omkostning i forbindelse med en sygdom. Produktionstab, ekstra arbejde, bøvl og måske også aflivning af dyr kommer jo oveni, understreger han.

Han synes nu, at niveauet på omkring 600 kroner i dyrlægeomkostninger har været et ganske fornuftigt niveau, men glæder sig bare over faldet på de 200 kroner.

- Det er virkelig en fornøjelse i det daglige at tingene bare fungerer. Nu skal vi næsten hen og slå dyrlægen op i telefonbogen, når de skal ud, så sjældent kommer de her nu, smiler han.

Han kan knap huske hvornår der sidst har været en ko med mælkefeber.

- Jeg er virkelig glad for, at vi ikke skal bruge en masse hjælpeprodukter. Man skal finde problemet og løse det, i stedet for alle de 2. generationsløsninger, siger Jens Christian Skovbo.

Flere fordele
Jens Christian Skovbo ser nu også andre positive fordele ved Keenan systemet.

- Vores alder ved 1. kælvning er nu nede på 23,8. Der har vi aldrig været nede før, men det skyldes helt sikkert, at vi har så god styring på foderet. De lægger godt fra land, påpeger han.

En anden fordel er læssenøjagtighed.

- Vi kan hver dag trække en liste over læssenøjagtighed. Nogle gange ender den helt nede på 0,0 i fejlprocent, siger han og viser en udskrift fra den 8. maj.

- Denne dag er der læsset for 17 kroner ekstra med en operatørfejl på 0,24 procent. Kan du ikke se, at den var på 5 procent – det giver altså penge dag ud og dag ind, påpeger han og fortsætter:

Den største enkeltudgift en mælkeproducent har, er foder! Det har man haft alt for lidt fokus. Samtidig giver man jo koen forskellige foderblandinger hver dag, hvis læssenøjagtigheden varierer for meget.

Succes
- Man kan ikke sige andet, end hvis priserne var lidt bedre, så var det svært at få armene ned, griner Jens Christian Skovbo.

Han glæder sig over at der tilmed er veldokumenterede tal på, at det rent faktisk fungerer.

- Selvfølgelig kan systemet ikke få middelmådig grovfoder til at blive bedre, men vi kan fra dag til dag nemt se hvad det er der er årsagen til forandringer i stalden, hvis det er fodringsbetinget, påpeger han.

Læs også