De fynske bær har trodset det kolde forår

NORMALHØST: Formanden for Danske Bær skønner, at årets høst af solbær, ribs og surkirsebær på trods af kulde, blæst og nattefrost bliver normal.

- Set over en bred kam vil jeg skønne, at årets høst af blandt andet solbær, ribs og surkirsebær på trods af et ekstremt vådt, blæsende og især isnende koldt forår tegner normal.

- Sådan tegner billedet sig i hvert fald lige nu, lød det i sidste uge fra bæravler Jens Holme Pedersen, Kogsbølle, der er formand for Andelsforeningen Danske Bær, som tæller omkring 140 avlere i hele landet.

- Men når det er sagt, skal det tilføjes, at der er avlere, der lokalt har været udsat for nattefrost. Og i de tilfælde er det for tidligt at sige, om bærbuske og kirsebærtræer har taget alvorlig skade, og i hvor stort omgang, det i så fald er tilfældet. Det kan først for alvor konstateres, når blomstringstiden om et par uger eller tre er forbi, påpeger Jens Holme Pedersen.

Slidte buske
- Men det er ikke kun et ekstremt koldt forår, der gør, at buske og træer lige nu måske ser lidt trætte ud. En anden og væsentlig årsag er, at to på hinanden følgende år med rekordhøst - altså i fjor og året før - af gode og naturlige grunde har slidt en del på både buske og træer, fortsætter den østfynske bæravler, der har 125 hektar plantet til med solbær- og ribsbuske, og i år for første gang endvidere 25 hektar med hybenplanter.

I mandags kunne Jens Holme Pedersen glæde sig over, at vejrudsigten for den kommende periode lover godt for årets avl.

- Det tør vist være unødvendigt at sige, at sol og masser af varme - som hidtil i dette forår har været en mangelvare - vil have en fantastisk stor betydning for både buske og træer. Derfor håber vi naturligvis, meteorologerne får ret, siger Jens Holme Pedersen.

Læs også