Lykke Friis giver gassen en chance

Klima- og energiminister Lykke Friis kunne lide det, hun så, da hun i torsdags besøgte et nybygget biogasanlæg syd for Århus.

På vejen bort fra brugen af fossile brændsler får biogas en vigtig rolle, slog klima- og energiminister Lykke Friis fast under sit besøg på det nye Gosmer biogasanlæg på Tandergård ved Mårslet syd for Århus. Her deltog hun i et arrangement, som Odder Kommune og ikke mindst Odder-Skanderborg Landboforening havde fået stablet på benene.

- Biogas er en vigtig del blandt flere til at komme væk fra de fossile brændstoffer. Jeg mener, vi har favorable støtteordninger i dag, men på sigt kunne man måske forestille sig yderligere støtte, lovede Lykke Friis.

- Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer, og her spiller biomassen en vigtig rolle, sagde Lykke Friis, der påpegede vigtigheden af den omstilling, der skal til. Jeg har skrevet mig bag øret, at det er vigtigt med de rigtige rammevilkår, sagde ministeren, der også havde hæftet sig ved den udvikling af erhverv og eksport, der kan ligge i biogas.

Eksportmuligheder
Det er Malling-firmaet Gosmer Biogas, der har opstillet anlægget på Tandergård. De har leveret et såkaldt gårdanlæg, og har blandt andet opstillet et biogasanlæg på det danskejede Poldanor i Polen. Ligeledes er firmaet i gang med et projekt i Vietnam, hvor gyllen fra 300.000 slagtesvin skal afgasses.

På Tandergård indgår biogasanlægget som en vigtig del af en udvidelse af produktionen til 1.200 søer. Med støtte fra Fødevareministeriert og EU har Gosmer Biogas udviklet et nyt princip, hvor udrådningen sker i to reaktorer og, hvor der sker en recirkulation af fiberfraktionen.

Læs også