- Giv os så besked om, hvad I vil med halmen

Katastrofalt lave priser på halm får nu endnu engang halmleverandørerne til at kræve handling fra politikerne på Christiansborg.

Vil I halmen eller vil I det ikke?

Det er ikke første gang, at Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, stiller spørgsmålet til politikerne på Christiansborg, men denne gang helmer han ikke, før han får en klar udmelding, fortæller han.

Priserne ved de sidste to halmlicitationer er nemlig ifølge formanden katastrofalt lave og langt under produktionsprisen. Han vil derfor nu bruge alle kræfter på at få lagt pres på det politiske system, så kapacitetskravet til kraftværkernes halmafbrænding øges. I dag er kapacitetskravet 950.000 ton halm årligt, mens der er omkring 2 mio. ton uudnyttet halm til rådighed på markerne, hvilket kan give op til 3 mio. ton CO2 reduktion

- Jeg synes, at det er et passende tidspunkt, at vi reagerer på nu, hvor regeringen og Dansk Folkeparti er kommet med hjælpepakken. Heri er der jo lagt op til, at man gerne vil bioenergi, siger Hans Stougaard.

Han beder nu om et klart svar fra politikerne om, denne bioenergi skal være baseret på biomasse fra Danmark eller om det skal importeres udefra.

- Nu vil jeg så en gang for alle have dem til at sige til os, om vi så bare skal pløje al vores halm ned i fremtiden, fordi man hellere vil importere flis udefra. Vil man overhovedet bruge det indenlandske brændsel, som vi har, der sikrer arbejdspladser og valuta. I vores forening kan vi ikke blive ved med at sige til vores medlemmer, at de skal bjærge noget halm, når de så alligevel ikke kan komme af med det, lyder det videre.


God kontakt til oppositionen

Ifølge Hans Stougaard er budskabet til politikerne om den uudnyttede halm på de danske marker, der igennem de seneste år er gentaget et hav af gange, efterhånden ved at trænge ind, føler han.

Hans Stougaard fortæller i sær om en god kontakt til oppositionspartierne. Foreningen har derfor netop taget kontakt til den socialdemokratiske politiske ordfører, Henrik Sass Larsen og energiordfører Ole Hækkerup.

- Der er ingen tvivl om, at de lytter til os. Det er også derfor, at vi nu går til den med fuld musik. Lad os nu bruge den halm, som vi har klar, lyder det fra Hans Stougaard.

 

Læs også