Klar til grøn retssag mod staten

HÅRD KURS: Formand i LandboSyd, Mogens Dall, er klar til at gå rettens vej for via en stævning af Staten at få afgjort lovligheden af Grøn Vækst og de nye vandplaner. Samtidig hilser han det nye tiltag Bæredygtigt Landbrug velkommen – som fuldgyldigt personligt medlem.

Grøn Vækst og vandplaner skal væk – helt væk. Sammen med krisen i landbruget var det ikke overraskende hovedtemaet i forbindelse med generalforsamlingen i aftes i LandboSyd, der blev holdt på Gråsten Landbrugsskole og hvor knap 250 var mødt op.

Formand Mogens Dall lagde hårdt ud i sin beretning, hvor han langede hårdt ud efter politikerne og partierne bag Grøn Vækst og vandplanerne, begge dele noget som han mener hverken kan eller skal accepteres af landbruget overhovedet.

Samtidig lagde han op til forslag fra medlemmer til offensive tiltag samt stærkere bånd til andre landboforeninger, for at kunne lægge et samlet pres på Christiansborg. For landbrugets økonomi og konkurrenceevne kan, ifølge Mogens Dall, slet ikke holde til yderligere omkostningstunge miljøtiltag.

Omkostninger, han vurderer, vil sende dansk landbrug til yderligere tælling overfor især tysk landbrug.

Sag for retten og EU
Og jo flere der er med til at lægge pres, jo bedre. Derfor havde Mogens Dall også kun ros og uforbeholden støtte til det nye tiltag Bæredygtigt Landbrug, som han selv agter at støtte med medlemskab. Og han ser ikke noget problem i, at tiltaget ikke kom fra landbrugets egen hovedorganisation Landbrug & Fødevarer.

- Jo flere vi er til at presse på, jo bedre, lød det fra Mogens Dall, der selv også er klar til at gå hele vejen, for at få Grøn Vækst og vandplanerne fejet af banen.

- Mit forslag er, at vi arbejder for en stævning af staten og kører retssager imod lovligheden af Grøn Vækst og nye vandplaner. Samtidig bør vi undersøge, om det er muligt at rejse sagen i EU mod Danmark, sagde Mogens Dall, der tilføjede at Landbrug & Fødevarer lige nu er i gang med at undersøge mulighederne på området, der vil blive et af hovedpunkterne til et landsformandsmøde inden 14 dage.

Landbruget skal i offensiven
Det gælder om at stå sammen og handle i fællesskab. Under debatten fik Mogens Dall, præcist som han havde efterspurgt, forslag og ideer til offensive tiltag.

Lige fra helt »franske« aktioner med vejspærringer og blokering af broer, til aflevering af partimedlemskort i partierne Venstre og Konservative og tilbageholdelse af skattebetalinger.

- Jeg mener landbruget i alt for mange år har været i defensiven. Jeg mener vi skal handle nu, men det skal være intelligent handling, slog Mogens Dall dog fast, der til gengæld fra flere i salen den melding, at der slet ikke er tid til tidskrævende retssager. Der skal handling nu.

Mogens Dall pegede især på den store udfordring der ligger i at få de landsdækkende medier i tale og få formidlet de omfattende konsekvenser et kollaps i landbruget vil betyde for hele samfundet – og dermed få befolkningen og politikerne til at interessere sig for landbruget og tage det alvorligt.

Og her mener Mogens Dall, at det samtidig vigtigt at få set på, hvilke mediefolk og frontfigurer man fra landbruget stiller med.

Hér fik han under debatten opbakning af den tidligere formand for LandboSyd, Henrik Enderlein, der også mente man burde se på om det er de rigtige folk man har til at repræsentere landbruget overfor politikerne.

Læs også