Søvndal: Landbruget skal både være fødevare- og energiproducent

Som hovedtaler på kvægkongressens første dag kom formanden for SF med sit bud på landbrugets helt store dagsorden.

- Man skal være meget blind for ikke at se, at landbruget er lige så hårdt ramt som andre erhverv, indledte SF's formand Villy Søvndal, da han mandag var hovedtaler på Dansk Kvægs Kongres 2010 i Herning Kongrescenter.

Hans omdrejningspunkt var naturligvis krisen men også, hvad der skal styre landbruget i gennem, og hvad der skal være dagsordenen fremadrettet.

- Hvis vi skal styre igennem, skal vi slippe den religiøse tro. Nogle skal turde sige, hvad det er Danmark skal leve af i de kommende år, påpegede han og fortsatte:

- Hvis man falder i søvn i otte år for eksempel på miljøområdet, så mister man terræn i forhold til andre lande, som så vil udnytte disse huller.

Myter i landbruget
Villy Søvndal snakkede meget om myter, både inden for landbruget, men også inden for eget parti.

- I landbruget er der flere myter. Blandt andet er der alt det med miljøbelastningen, og noget af det er endda rigtigt, påpegede han og understregede, at i stedet for at benægte, så skulle man måske prøve at få gjort noget ved miljøbelastningen.

- Leg dog med den dagsorden – find på, så I kan bevare det landbrug, I ønsker, lød opfordringen.

Han pegede også på diskussionen om, hvorvidt dyrene har det godt.

- Jeg tror det er rigtigt, at Arla siger, at man skal være i balance med naturen, sagde SF-formanden og understregede, at han også her synes, at man i landbruget bør tage aktivt fat for at få ændret historien og fordommene.

Dagsordener
- Jeg mener, at landbruget står overfor tre store dagsordener, og det er dyrevelfærd, natur- og landskabspleje, samt det at sikre drikkevandet, sagde formanden og tilføjede, at den helt store dagsorden er, at landbruget fremover både skal være fødevareproducent og energiproducent.

Her nævnte han blandt andet vindmøller, som han synes, der er uudnyttede muligheder i, og derudover var bioenergi det store emne.

- Jeg synes, at bioenergi skal være det store fælles projekt. Der bør udvikles en ambitiøs plan på dette område, påpegede han og fortsatte:

- Det er jo jer, der ejer jorden – og dermed jer der sidder på biomassen.

Villy Søvndal kom også ind på situationen for unge, der ønsker at komme i gang som selvstændig landmænd. En næsten umulighed i hans øjne.

- Der er flere ting, som der skal ændres på i landbruget. Der skal blandt andet etableres en situation, hvor unge kan komme til. Landbruget skal kunne leve op til forbrugernes forventninger, og så skal der videreudvikles på de kvalitetsprodukter, som forbrugerne forventer, understregede han og tilføjede en sidste gang, at landbruget i fremtiden både skal være fødevareproducent og energiproducent.

Læs også