Normen for fosfor balancerer på en knivsæg

Normen for fosfor er ok, men balancen er knivskarp, og der skal ikke meget til førend det kan give sig udslag i fosformangel hos søer.

- Jeg ved godt, at man hos Videncenter for Svineproduktion (VSP) mener, at en drægtig so kan klare sig med 2 gram fosfor. Men jeg optimerer nu sjældent foder, hvor niveauet ligger under 2,4-2,5 gram for en drægtig so, fortæller uafhængig foderrådgiver Torben Nielsen, AgroOpti, der oplyser, at han ser forbavsende få problemer med fosformangel hos søer.

Han indrømmer dog, at det er noget, der er meget fokus på lige nu rundt omkring.

Svinedyrlæge Johannes Dall, Porcus Svinefagdyrlæger og Agronomer, er en af dem, der har oplevet en del tilfælde af fosformangel hos søer.

Gået ned på bagparten
- Jeg var ude i en besætning, hvor fire søer »var gået ned« på bagparten, og skulle aflives samme dag, siger dyrlægen.

- Vi obducerede dem, men vi fandt intet. Intet brud, ingen bylder. Ingenting. Det viste sig så, at de alle sammen led af fosformangel.

Det får dyrlægen til at pointere, at man skal være meget opmærksom på, at søer og polte får det nødvendige fosfor.

- I Skejby siger de, at normen ikke fejler noget, men at der bare ikke er plads til at noget går galt, siger Johannes Dall, der påpeger, at man balancerer på en knivsæg med niveauet af fosfor i blandingerne.

Rådgiver Torben Nielsen gør desuden opmærksom på, at der ses problemer med fosformangel hos søer fodret med færdigfoder med højt niveau af fytase.

Læs også