Mælken måtte i gylletanken

I forgårs måtte mælkeproducent Finn Mortensen, Frederikshavn, lukke 9.000 liter mælk ud i kloakken. Nu er han spændt på, om han får erstatning.

Klokken 10.00 i forgårs fik mælkeproducent Finn Mortensen en sms fra Arla. Han skulle lukke beholdningen på 9.000 liter mælk ud i gylletanken.

- Det er kedeligt at se på, at det man har arbejdet for samt kroner og ører bare skal hældes ud. Især i denne krisetid, hvor ingenting kan hænge sammen, rammer det os hårdt, fortæller han.

Tankbilen fra Arla kunne ikke komme frem, for selvom Finn Mortensens indkørsel er offentlig vej, så ligger den nederst på kommunens prioriteringsliste over veje, der skal ryddes. Først sidst på eftermiddagen dukkede kommunens sneplov op.

- Men det hjælper jo ikke os, når vi skal levere mælken klokken 10.30, siger Finn Mortensen.

Han har nu selv været ude med rendegraveren og strø det sand ud, som kommunen har stillet til rådighed. Der skal stadig ryddes mere sne væk, for at tankbilen kan komme op til gården i dag.

- Det er utilfredsstillende, at vi selv skal gøre det, siger mælkeproducenten.

Usikker på erstatning
I sms’en fra mejeriet stod der også, at producenterne ville få erstatning for den tabte mælk. Hvor meget og hvordan ved Finn Mortensen endnu ikke.

- Det er jo vores eget foretagende, så der er jo kun os selv til at betale, siger han.

For tre år siden oplevede han det samme. Mælken måtte på grund af snestorm hældes ud.

Dengang var der 110 sortbrogede køer, og besætningen lå over kvoten. Det udløste derfor ingen erstatning.

Nu er der bygget ny stald og udvidet til 200 SDM, der ligger under kvoten. Tilbage i 2007 udløste det en erstatning for de producenter, der lå under kvoten, husker Finn Mortensen.

Ingen hjælp fra Arla
Men tiderne er ændret siden 2007. Dengang havde andelshaverne et fælles beredskab. Finn Mortensen var selv med i beredskabet.

Det betød, at man hjalp de producenter, der ikke kunne komme af med mælken. Sådan er det ikke længere. Før vinteren fik andelshaverne den besked fra Arlas kørselsafdeling, at de selv err ansvarlige for, at mælkebilen kan komme frem.

Han mener også, at andelshaverne dengang fik refunderet eventuelle udlæg til maskinstation.

Denne gang har Finn Mortensen allerede haft maskinstationen ude, og han har selv brugt mange timer på at rydde sne og strø sand ud på de isglatte veje i det kuperede terræn, der omgiver gården.

- Det er der kun én til at betale, gætter han på.

Læs også