Jens Risager, Strangegård ved Guldborg på Falster, er færdig med at bruge koldpressede Rapsol rapskager fra DLG til sin malkekvægbesætning med 120 Dansk Holstein køer.

I et års tid frem til midten af august blandede han to kilo af de koldpressede rapskager i fuldfoderblandingen pr. ko dagligt. Men køerne kunne tydeligvis ikke tåle rapskagerne. Mange af dem havde det skidt, og vomfunktionen blev sat ud af spillet.

Udover de koldpressede rapskager indeholdt fuldfoderblandingen otte foderenheder majsensilage, en foderenhed wraphø, 0,5-1 kilo halm, to foderenheder sukkerroeaffald og 2,5 kilo sojaskrå.

Celletallet i besætningen var efterhånden steget til over 400.000. Og der var intet af det, der blev gjort i samarbejde med blandt andet dyrlægen og kvalitetsrådgiveren, der hjalp.

Celletallet faldt kraftigt
- Da jeg så besluttede at stoppe med Rapsol rapskagerne, og erstatte dem med sojaskrå, faldt celletallet med 150.000 i løbet af fire dage. Nu ligger celletallet og svinger imellem 240.000 og 270.000, og fedtprocenten er siden steget med 0,4, tilføjer mælkeproducenten fra Falster.

Af de køer, der er sat ud i løbet af det seneste år, var de 20 ifølge Jens Risager ødelagt af de koldpressede rapskager og stod med hævede led.

- Vi kan ikke bevise, at der har været noget galt med rapskagerne. Men jeg har også kendskab til andre kvægbrugere, der har oplevet tilsvarende problemer. Og ifølge min dyrlæge, der har kontakter til Holland og Belgien, kunne man aldrig finde på at fodre malkekøer med koldpressede rapskager dernede, fortæller han og tilføjer:

Nedbrydes proteinet for hurtigt?
- Der går teorier om, at proteinet i koldpressede rapskager nedbrydes alt for hurtigt. Vi skal i hvert fald aldrig mere bruge dette produkt til vore malkekøer. Efter min mening tager DLG alt for let på det, når de har kendskab til, at produktet giver så store problemer nogen steder.

- I øvrigt mener jeg også, at Dansk Kvæg, efter at vi havde rettet henvendelse til dem via veterinærchef Karsten Aagaard, burde gå ud med en advarsel mod de koldpressede rapskager. Det er ikke rimeligt, at vore egne dyrlæger og rådgivere skal stå alene i sådan en sag, slutter Jens Risager.

Hans daglige rådgiver, chefrådgiver Ida Ringgaard, Team Kvæg ved Vestjysk Landboforening, er ikke i tvivl om, at man hos DLG Axelborg udmærket er klar over, hvad man har med at gøre i forbindelse med koldpressede rapskager. Derimod er det hendes indtryk, at man ikke altid lokalt får informeret de landmænd, man sælger produktet til, tilstrækkeligt godt.

Skal anvendes med omtanke
- Det er jo tydeligt for enhver, at et produkt som koldpressede rapskager skal anvendes med omtanke. Jeg har personligt oplevet tilsvarende problemer i andre besætninger, ikke kun med DLG’s produkter, fortæller Ida Ringgaard.

Overfor Effektivt Landbrug peger hun på, at nogle kvægbrugere tilsyneladende ikke er rigtigt opmærksomme på, at raps ikke bare er raps.

- Koldpressede rapskager kan fungere fint i mange malkekvægbesætninger. Men det er vigtigt at få slået fast, at disse rapskager ikke har så stort et indhold af AAT, som jo giver mere mælk. Til gengæld er der et højt indhold af PBV, som nedbrydes meget hurtigt - nærmest som benzin på et bål - da det ikke er varmebehandlet, forklarer chefrådgiveren fra Vestjysk Landboforening.

Vomlammelser
- På grund af den pressede økonomi hos mange mælkeproducenter fristes nogle af dem til at overskride den mængde koldpresset rapskage, der er anført i foderplanen, og så reducere mængden af sojaskrå tilsvarende for at spare penge. Jeg kender til en, som gjorde det, og det resulterede i vomlammelser hos en del af køerne i besætningen, fortæller hun.

- I tilfældet hos Jens Risager er der imidlertid ikke anvendt mere koldpresset rapskage end angivet på foderplanen. Som rådgiver savner jeg afprøvninger og anvisninger for brugen af produktet. Så længe der kun er ganske lidt at spare, kan jeg imidlertid ikke anbefale nogen at bruge koldpressede rapskager overhovedet, uanset leverandør. Det handler ganske enkelt om køernes ve og vel, slutter Ida Ringgard.