DLG fortsætter opkøb i tysk foderindustri

Mere tyskproduceret DLG-foder vil finde vej til Danmark med det danske andelsselskabs nye status som ligestillet partner i en stor foderfabrik i Hamburg.

Det danske andelsfoderstofselskab DLG øger igen sine aktiviteter i Tyskland. Nu bliver DLG 50-procents aktionær i den moderne foderfabrik HaBeMa i Hamburg.

Hidtil har DLG gennem sit tyske datterselskab HaGe haft 42,5 procent af aktierne i Hamburgvirksomheden, samme andel som hollandske ForFarmers, mens det tyske selskab Agravis havde de resterende 15 procent.

- Rigtig mange ting bliver meget lettere nu, hvor vi kun bliver to partnere i selskabet, Forfarmers og DLG HaGe. Desuden har vi rigtigt gode erfaringer med at samarbejde med hollænderne, der på mange måder - ja, jeg tør næsten ikke sige det - er dygtigere end os, lyser det fra administrerende direktør Asbjørn Børsting til Effektivt Landbrug.

Det tyske selskab Agravis, der nu ikke mere er medejer af HaBeMa, kendes i Danmark for et samarbejde DLGs konkurrerende selskab DLA Agro Group om aktiviteter i Østeuropa.

Konkurrencefordel
Fordelene ved et øget engagement er ret indlysende for DLG, oplyser Asbjørn Børsting, der dog ikke vil oplyse prisen for at nå en ejerandel på 50 procent i HaBaMa foderfabrikken.

- Der er ikke en enkelt faktor, men mange små marginaler, der tilsammen giver foderproduktion i Tyskland en fordel. Derfor kan det godt tænkes at der kommer lidt mere foder fra faciliteterne i Tyskland til Danmark.

- Fra de store kornoverskudsområder i Nordøsttyskland bliver der færre omveje til foderfabrikken i Hamburg, ligesom tyske arbejdslønningerne er konkurrencedygtige. Allerede nu er der i en del tilfælde fordele ved at modtage skibe i Hamburg frem for det kun halvt så store anlæg på Århus Havn. 

Havnefaciliteter
Havnefaciliteterne ved HaBeMa-anlægget i Hamburg er et knudepunkt med 330 meter kajplads og vanddybde på 12 meter, hvor skibe med en last på op til 65.000 ton kan således gå til kaj.

Den 61.000 kvadratmeter store foderfabrik i Hamburg er blandt Europas mest moderne og har en produktionskapaciteten på over 500.000 ton om året. Samlet håndteres omkring to millioner ton råvarer på fabrikken i Hamburg.

- DLGs samlede foderproduktion i Nordtyskland er på 1,2 millioner ton. I Danmark vil især sønderjyske foderstofkunder møde fordelene ved tyskproduceret foder, hvor DLG for eksempel på foderfabrikken i Flensburg producerer fjerkræfoder til det danske marked. En produktion, der erstatter lønproduktion på en ikke DLG-ejet dansk fabrik, oplyser Asbjørn Børsting.

Læs også