Portalwrapper klarer 80 baller i timen

Kuhns nye portalwrapper når sin høje kapacitet, fordi ballen fanges direkte af de ruller, der også sørger for rotationen under wrapningen.

Ved et pressearrangement i Holland tirsdag eftermiddag viste den franske maskinproducent Kuhn en helt nykonstrueret portalwrapper frem for fagpressen.  Maskinen produceres endnu kun i en testserie, men vil være at se på Agritechnica i november måned.

Portalwrapperen SW 4004 er selvlæssende og kan ifølge Kuhn klare at wrappe op til 80 firkantballer eller rundballer i timen. Den høje kapacitet skyldes især den hurtige opsamling af ballen, der ikke, som ved mere traditionelle wrappere, skal vippes eller samlet op af en særlig gaffel.

Wrapperens portal køres blot hen over ballen, hvorefter de fire ruller, der også roterer ballen under wrapningen, samler ballen op og påbegynder processen øjeblikkelig.

- Det er helt klart en maskinstationsmaskine, siger direktør Kristian Jacobsen, Maskinhandler Indkøbsringen (MI), der er importør af Kuhn maskiner i Danmark.

IntelliWrap
Selve wrapningen foregår efter velkendte principper, som også andre wrappere fra Kuhn anvender. IntelliWrap hedder den nyeste metode, hvor processen er programmeret.

Således kan antallet af lag, der wrappes om ballen vælges næsten helt frit efter behov. Kanterne på en rundballe, der er mest sårbare, får ekstra lag, mens mindre belastede områder, for eksempel siden i en rundballe får færre lag.

Intelliwrap-konceptet giver også mulighed for at strække wrap-filmen helt ned til 60 procent som maksimum. Intelliwrap er et velkendt princip og anvendes allerede i dag på flere af mærkets maskiner.

Lille transportbredde
Den høje kapacitet på mere end en firkant- eller rundballe i minuttet afhænger naturligvis af, at ballerne ligger godt for hinanden og chaufføren har en vis træning.

Når der skal skiftes fra den ene mark til den anden, eller portalwrapperen skal flyttes på landevejen, trækkes den brede portal sammen til en maksimal bredde på 2,5 meter. Ved samme proces flyttes træklinen, så portalwrapperen kører symmetrisk lige bag traktoren. Alt sammen sker hydraulisk fra førersædet.

Læs også