Himmerlandskød havde i går besøg af fødevareminister Eva Kjer Hansen, hvor hun hørte om udgifter til kødkontrollen og fødevaresporbarhed.
- Der er en fornøjelse at tale med medarbejdere, der umiddelbart viser glæde over deres arbejdsplads, udbrød fødevareminister Eva Kjer Hansen, da hun havde besøgt Himmerlandskød i Farsø. Her opskæres hvert år 65.000 kreaturer fra de to ejerslagterier DLK i Århus og Ålestrup Kreaturslagteri.
Men selv om den nye opskæringsvirksomhed fungerer godt, og man er godt i gang med at oparbejde sit eget brand omkring Himmerlandskød, var der flere ting virksomheden gerne ville drøfte med ministeren. Det gjaldt blandt andet udgifterne til kødkontrollen, som de danske kreaturslagterier i gennemsnit betaler 68 kroner for pr. kreatur.
- Når der er en forskel på 35 kroner pr. kreatur i udgifterne til kødkontrol i forhold til Tyskland, bliver det altså til penge. Og det er det tyske kød vi skal konkurrere med i køledisken, sagde direktør Søren Andersen, Himmerlands Kød og Lennart Korsgaard, formand for DLK samstemmende.
Et så klart budskab forstod ministeren, og fortalte om den kommende omstrukturering indenfor veterinærkontrollen, hvor kødkontrollen skilles ud i en selvstændig enhed. Det vil give besparelser, mener hun. Og så tilføjede hun:
- Meget af de resterende besparelser skal komme via dialogen mellem virksomheden og kontrollen, og de to kødfolk erklærede sig villige til positivt at deltage i den fortsatte dialog.
Søren Andersen så også gerne en beskrivelse af de forskellige arbejdsopgaver, så det blev lettere at sammenligne mellem de forskellige danske slagterier. Også her er der forskelle på udgifterne. Det var ministeren villig til at se på, men mente, at det også beroede på forskellen på de forskellige slagterier, og de rent praktiske forhold der.
Ministeren var helt klar i mælet på et punkt, det er virksomhederne, der skal betale for kontrollens udgifter, og hun vil ikke være med til et fastpris system efter den såkaldte ECU-model.
Sporbarhed
Før minister rundgangen på virksomheden var Nordjysk Fødevarenetværk og Lyngsøes Foodtag-sporbarhedssystem blevet præsenteret for ministeren. Og ministeren kunne følge systemet gennem virksomheden, og så hvordan dyrets CHR-nummer fulgte med hele vejen fra krog til culotte.
- Det er et system, hvorigennem vi kan vise forbrugeren, nøjagtig hvor deres kød kommer fra, fortalte Søren Andersen.
Det var en glad lokal folketingsmand Per Bisgaard, der fulgte sin minister rundt. Han er stolt af, at der også igennem erhvervsudviklingsordningen under Landdistriktsprogrammet, er kommet en sådan virksomhed op at stå i det kvægtætte lokalområde.
Efter besøget kørte ministeren nordpå, hvor hun senere på dagen besøgte Palle Joest Andersens fremtidsstald ved Sønderskov.