Husdyr skal gøres mere synlige på universiterne

De traditionelle landbrugsfaglige universitetsuddannelser har i anden optagelsesrunde vendt en nedtur til fremgang, men der er stadig plads til flere studerende.

Selvom der stadig er god plads til flere nye studerende på de landbrugsfaglige universitetsuddannelser i 2009, så har LIFE på Frederiksberg, som Landbohøjskolen har heddet, siden den blev en del af Københavns Universitet, vendt nedgang til fremgang i forhold til sidste år.

I juli måned da tallene fra første optagelsesrunde blev offentliggjort, så det ellers ud til, at det igen ville gå tilbage i antallet af studerende, men en del af de studerende, der blev afvist på andre universitetsstudier, har angiveligt søgt over mod de landbrugsfaglige uddannelser.

Fremgang på 10 elever
På bacheloruddannelsen i Naturressourcer, som blandt andet kan bruges til at læse videre til agronom, starter i år således 70 studerende mod 60 sidste år. Der er dog stadig lang vej til de 165 studerende, som der er plads til.

På bacheloruddannelsen i Jordbrugsøkonomi begynder 29 nye studerende, hvilket er det højeste antal nogensinde ifølge prodekan på LIFE, Grete Bertelsen, selvom man også her ønsker at få antallet op over de 40.

- Samlet set er vi tilfredse. Men eksempelvis på Naturressource- og på Jordbrugsøkonomiuddannelsen ville vi gerne optage endnu flere. Derfor har vi også indledt nogle overvejelser om, hvordan vi kan øge optaget, siger hun.

Ny bacheloruddannelse
Af konkrete initiativer for at få flere studerende ind på naturressource-området nævner Grete Bertelsen, at vi giver uddannede jordbrugsteknologer fra landbrugsskolerne et års merit på bacheloruddannelsen.

Derudover bliver der arbejdet med at lave en ny bacheloruddannelse, der hedder Husdyrbiologi, og som får en tilhørende kandidatuddannelse på engelsk. Det er dog ikke kun meningen, at denne uddannelse skal eksistere i København. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet er således også inviteret med i initiativet.

- Vi gør det fordi vi tror på, at husdyrområdet bliver endnu mere synligt. Den nye uddannelse udvikles i tæt samarbejde husdyrområdet og veterinærområdet på LIFE. På vores veterinær-uddannelser kan vi jo se, at der er stor interesse for dyr. Det skal vi synliggøre, lyder det fra Grete Bertelsen.

På uddannelsen til dyrlæge har man i år optaget 185 studerende, hvilket er fuldt hus ligesom sidste år.

På kandidatområdet er det godt
Grete Bertelsen fortæller i øvrigt, at når man kigger på tallene af nyoptagne kandidat-studerende under et, behøver man ikke at være bekymret. På Agronomuddannelsen er det et optag på 48 mod 41 i 2008. Dertil kommer andre kandidatuddannelser, der er relevante for jordbrugssektoren, for eksempel Biologi/bioteknologi, Miljøkemi og Sundhed og Landskabsforvaltning.

- Hvis man på lægger alle disse uddannelser sammen, så har vi faktisk optaget over 200 i år. Det er det samme som tidligere år, siger Grete Bertelsen.

På LIFE har man i 2009 optaget godt 500 nye bachelorstuderende og knap 600 nye kandidatstuderende. At der er flere kandidatstuderende skyldes især, at man har fået et meget stort antal studerende, der kommer fra andre universitetsuddannelser i ind- og udland.

Læs også