TONEANGIVENDE: Fra Ole Bendtsens besætning på bare 33 køer kom både skuets bedste SDM, bedste gruppe og bedste kvie på Aulum Dyrskue. Hos Jersey var det Vagn Lindy Petersen, Spjald, der satte sig på tre ud af fire titler.
På årets dyrskue i Aulum måtte SDM køerne fra Ole Bendtsen i Spjald frem flere gange, da skuets bedste dyr blev udpeget.
Det gjaldt både bedste kvie, en Sharky-datter, som sønnen Flemming Katborg Bendtsen har indkøbt, og som er opstaldet hos faderen. Kvien fik 23 point.
Det gjaldt også skuets bedste ældre SDM, der samtidig blev skuets bedste. Det var en Var Camaro datter, der fik 24 point.
Og det gjaldt bedste besætningsgruppe bestående af tre køer, som dommer Erik Hansen kaldte en suveræn vindergruppe i særklasse.
- De har gode lemmer og fantastiske malkeorganer, lød det fra hans side.
Den eneste, der kunne blande sig i sejrsrækken hos SDM, var Lars Remme Larsen, Sørvad, med en V Groovy BL-datter, der blev bedste yngre SDM.
Familieprojekt
Hele familien Bendtsen er samlet omkring udstilling af køerne. Det gælder både Ole og Ellen Bendtsen, der ejer besætningen, og de fire børn Susanne, Flemming, Bjarne og Tommy Bendtsen.
De tre brødre er alle uddannede landmænd og beskæftiget indenfor landbruget, mens Susanne Bendtsen læser til socialrådgiver.
- Det er vores hobby, og det er rart at få noget ud af alt det arbejde, vi gør. Vi lægger mange timer i det, og det gør det lidt sjovere, når det går godt, siger hun.
Familien bruger udenlandsk sæd i avlsarbejdet, og der sælges tyre til avl.
Dygtige, unge mønstrere
Hos Jersey var det Vagn Lindy Petersen, Skjern, der måtte frem med køerne, både da skuets bedste kvie, en Q Hirse-datter, skuets bedste ældre, en Jas Hot-datter, og skuets bedste besætningsgruppe blev udpeget.
- Det er både held, og fordi jeg har en flok, dygtige unge mennesker til at trække og gøre køerne klar, sagde Vagn Lindy Petersen, der har i alt 130 Jersey.
Skuets bedste ældre og samtidig skuets bedste Jersey blev en Q Zik-datter fra Svend Otto Søgaard i Stoholm, der fik 24 point.
Bedste ældre for fjerde gang
Hos RDM fik Mikael Haunstrup Nielsen, Aulum, for fjerde gang titlen som skuets bedste ældre RDM med en R Ascona-datter, der opnåede 24 point.
I kampen om at blive skuets bedste røde ko måtte han dog se sig slået af Marinus Cornelius Arenman, Aulum, der med en yngre R Facet datter løb med denne titel også med 24 point.
Miss Aulum gik til kødkvæget
Men ingen af malkekøerne kunne alligevel slå skuets bedste kødkvæg, en Charolais kvie fra Lynggaard Charolais i Viumby, da titlen som Miss Aulum skulle uddeles.
Kvien, der havde fået 23 point, charmerede de to indbudte dommere fra Teknik- og Miljøudvalget i Herning Kommune, Finn Stengel Petersen (S) og Thorkild Kvartborg (V). Kvien er efter Voltigeur og bag Lynggaard Charolais står Bjarne Lynge.
I besætningsgruppekonkurrence var det også racen Charolais, der løb med titlen til Iglsø Charolais ved Lone Juul Sørensen, Stoholm. De blev flot mønstret af børnene Mathias, Kathrine og Maria Juul Sørensen, der både er vant til at trække køerne og stå på fløjen.
Både koen og de to kvier i gruppen er efter Iglsø Charolais’ egen tyr, Pallas Unit, der blev kåret til bedste Charolais-tyr på Landsskuet i år.
Aulum mellem byger
Ærespræmiekonkurrencerne blev afviklet mellem bygerne, mens skyerne hang truende over dyrskuepladsen eftermiddagen igennem.
Det er en gammel tradition, at Aulum Dyrskue afholdes i starten af august, når det som regel er høstvejr, så regnvejret var kærkomment for dyrskuet. Der var ikke mange, der skulle hjem og høste.
- Desuden er det langt bedre for dyrene, end når solen bager ned, og teltene og udstillerne nyder også godt af de mange besøgende, siger Karsten Jensen, der er koordinator for dyrskuet.
Han understreger, at der også er den fordel ved at afholde dyrskuet på det sene tidspunkt, at det er nemt at få fat i de dommere, man gerne vil have. I år havde hesteudstillingen for eksempel besøg af dommer Martin Bloch fra København.
Ingen resultater trods løfter
Dyrskuets formand Kurt Ebbesen, Vildbjerg, fik også holdt årets dyrskuetale i tørvejr. Sidste år var dyrskuets gæstetaler Herning Kommunes borgmester Lars Krarup (V), som dengang lovede, at alle sejl blev sat til for at få kommunens behandling af miljøgodkendelser til at gå hurtigere igennem.
Kurt Ebbesen, der også er medlem af bestyrelsen i rådgivningsselskabet Heden & Fjorden og i Hedens Landboforening, kunne et år efter i sin tale konstatere, at det ikke er sket.
- Sagsbehandlingstiderne er meget langvarige, og det er helt uacceptabelt. Det er utroligt, at det skal tage flere år. Det er meget frustrerende, sagde han fra talerstolen.
Både han og årets gæstetaler Lone Andersen, Lyne, der er formand for Familielandbruget VEST-Jylland og medlem af Landbrug & Fødevarers bestyrelse, talte om landbrugets aktuelle, økonomiske situation.
En situation, der tilsyneladende ikke påvirkede årets dyrskue i Aulum, der var et af de største i nyere tid, både hvad angår dyre- og maskinudstillere.
Heller ikke publikum svigtede. Selvom der dog var 500 færre end sidste år, så besøgte i alt 5700 publikummer dyrskuet i år.
Dyrskuet arrangeres af Hedens Landboforening, Holstebro-Struer Landboforening, Ikast-Bording Landboforening og Familielandbruget VEST-Jylland.
Oxforddown-fåret fra Casper Jensen, Vorgod, har allerede bevidst sit værd på Landsskuet 2008, hvor det blev landets bedste får på tværs af alle racer. I Aulum slog det nu to-årige får til igen og blev kåret som skuets bedste får
Casper Jensen har mange flotte titler i bagagen fra i år, hvor et andet af hans får blev skuets bedste på Landsskuet, hvor han også fik skuets bedste afkomsgruppe. Fra Lemvig Dyrskue har han skuets bedste vædder.
Men Casper Jensen har også haft Oxforddown i 20 år og har i alt 15 moderfår i sin avlsbesætning.
- Det er en dejlig ære at rende med, sagde Leo Hald Vestergaard, Aulum, da hans femårige Belgierhoppe, Agnes Hald, var blevet kåret til skuets bedste hest med sønnen Martin Hald Vestergaard ved tøjlerne. Interessen for den belgiske hest er en familiesvaghed, som er gået i arv fra Leo Hald Vestergaards morfar og nu også til sønnen Martin Hald Vestergaard.
Hoppen, som Leo Hald Vestergaard selv har avlet, er efter hoppen Jette K og den belgiske hingst Hardi Van Lemmenweg.
Leo Hald Vestergaard har i alt syv belgiere, og de er ikke kun til pynt. Hvert år bruges hestene til både at pløje, så og harve ved et arrangement sammen med andre hesteejere, der også bruger deres heste til markarbejde. I år arrangerer familien også en høstdag, hvor der skal høstes med binder og tærskeværk, og selvfølgelig også med heste for vognen.