Såede majs i går

SÅTID: - Man kan jo ikke bare sidde med hænderne i skødet og ikke prøve noget nyt, lyder det fra Poul Rose Jensen, der i sidste uge ensilerede sin rapsmark og i går såede jorden til igen med majs.

På Højbjerggård ved Glamsbjerg på Fyn ligger man ikke på den lade side, og man lider da slet ikke af modstand mod forandring.

Gårdejer Poul Rose Jensen driver fødehjemmets 280 hektar og kvægbesætning på 250 køer, har for andet år i træk høstet rapsen lige efter blomstring og ensileret det til grovfoder til køerne, og efterfølgende har han sået majs.

- Det er ikke sikkert, at det nødvendigvis skal være vinterraps, men det er idéen med at have afgrøder på jorden hele året rundt i stedet for sort jord, som jeg synes om, lyder det fra Poul Rose Jensen, der blev inspireret på en rejse til Australien.

Han var i går ved at så majs - blot to dage efter Sankthans, og en uge efter at hans vinterraps er høstet og ensileret.

Tidlig sort
Dyrkningsteknikken til vinterrapsen på Højbjerggård er der ingen forskel på, hverken med hensyn til kvælstof eller kemi. Den eneste forskel er så- og høsttidspunkt.

- Vores største problem er at få sået tidligt nok. Vinterrapsen blev sidste år sået den 1. september, og majsen bliver nu først sået i dag (den 25. juni red.), hvilket gør, at majsen knap når at sætte kolbe, forklarer Poul Rose Jensen.

Majsen blev dog først høstet den 23. oktober sidste år, og udbyttet for både majs såvel som den ensilerede vinterraps var på 8.000 FE.

- Jorden her er meget leret og bakket, så ret pludseligt bliver det for vådt at høste majsen, siger Poul Rose Jensen, der endvidere påpeger, at det faktisk er frosten, der styrer, hvornår de går i gang.

- Majsen, vi såede sidste år, var dog også en sen sort. I dag sår vi den tidlige sort Klaymore, påpeger han.

Gødning
Der sås 9.500 frø pr. hektar, og med den nyindkøbte 8 rækkers Kverneland-såmaskine med gødningsudstyr tilføres der i samme arbejdsgang 100 kilo startgødning pr. ha.

- Vi har forud for pløjningen også tilført 50 ton fast staldgødning pr. ha, fortæller Poul Rose Jensen.

Han har forespurgt på kvælstofkvoten, og har fået lov til at fuldgøde, som hvis der er en ekstra afgrøde.

Læs også