Plads til store bevægelser

Hos Stutteri Støvlebæk ved Sorø er der masser af lys og luft i den nybyggede stald, som huser Poul og Kirsten Pedersens oldenborgheste.

Næsten tyve år har Poul og Kirsten Pedersen avlet oldenborgheste, og i det meste af denne tid, har de boet på gården »Støvlebæk« ved Slagelse. For et års tid siden valgte de imidlertid at rykke teltpælene op, og flytte til Sorø, hvor der selvfølgelig også skulle være plads til alle de firbenede.

Ny stald
Poul og Kirsten Pedersen er begge pensionister, og valgte i 2008 at flytte fra deres gård i Havrebjerg ved Slagelse. De købte et parcelhus ved Sorø med jord nok til de 12 oldenborgheste, der er begge parters passion. Der var ingen stald på stedet, så før hestene kunne flytte ind, skulle der bygges til dem.

- Jeg vidste jo godt, hvad jeg ville have, så jeg skulle jo bare have nogen til at tegne mine tanker, fortæller Poul Pedersen, da LandbrugØST besøger ham til Åben Stald arrangement den 26. april.

Valget faldt på N.J. Totalbyg A/S i Haslev, som både har hjulpet Poul Pedersen med at tegne hans tanker, og som også har bygget stalden.

Byggeriet stod færdig midt i marts, og hestene flyttede ind, så snart det var muligt. Stalden er 12 meter bred, og der er seks meter til loftet, hvor tagvinduerne sørger for, at der er et naturligt lysindfald i hele stalden. Stalden virker stor og indbydende, og lever til fulde op til de nye krav i Lov om hestehold. De 12 bokse er store og lyse, og i hver af dem står en sort oldenborghest - flere med føl ved siden.

Primært kørsel
Poul og Kirsten Pedersen har 12 oldenborgheste i stalden, heraf er to af dem avlshingste, og to af dem er guldmedaljehopper af egen avl.

De fleste af hestene er ridevante, men det er kørslen, der har Poul Pedersens største interesse. Han kører bryllupskørsel i en traditionel landauer fra 1912, og derudover kører han studenterkørsel, kørsel med børnehaver, skoler og så videre.

- Jeg har også kørt i Det store hesteshow på Roskilde Dyrskue, hvor jeg også har siddet i hesteudvalget i mange år, fortæller Poul Pedersen, der også er næstformand i Dansk Oldenborg Avl.

Åben stald
Søndag den 26. april slog Poul og Kirsten stalddørene op og viste deres nybyggede stald frem. I løbet af dagen lagde flere end 200 mennesker vejen forbi, heriblandt fire af Poul Pedersens kuske-kolleger, som overraskede både Poul og Kirsten Pedersen ved at møde op med fire hestevogne, der hver især blev trukket af et oldenborg firspand.

- Jeg anede ikke, at de ville komme, men det var en meget glædelig overraskelse, og det er jo altid dejligt at se gode venner og heste, sagde Poul Pedersen om de besøgende kuske og heste.

Den nye stald har overtaget navnet »Støvlebæk« fra gården ved Slagelse.

- Navnet er næsten mere synonymt med vores heste end med vores gamle gård, og derfor har vi valgt at tage det med os, for vi vil gerne fortsat kunne genkendes på hestene fra Støvlebæk, slutter Poul Pedersen.

Læs også