Utilfreds med dom

SKYLDIG: Tre sønderjyske landmænd er kendt skyldige i overproduktion - anker sager til landsretten.

Efter en uges venten faldt afgørelsen i retten i Tønder - de tre tiltalte kvægavlere er skyldige i overproduktion, og straffen til hver af dem er en bøde på 10.000 kroner.

Alle tre landmænd nægtede sig skyldige, og deres forsvarer, advokat Joan Vollertsen, påstod frifindelse under retssagen i Tønder, men den holdning var dommeren ikke enig i - hun valgte af følge anklagerens krav, der lød på en bøde på netop 10.000 kroner til hver af dem.

Dermed er de tre kvægproducenter i henholdsvis Landeby ved Løgumkloster, Møgeltønder og Bredebro kendt skyldige i overproduktion, og ud over bøden lyder dommen også på, at landmændene skal betale mellem 15.000 og 20.000 kroner i omkostninger.

Men det sidste ord er ikke sagt i den sag:

- Alle tre sager ankes til landsretten med krav om frifindelse, fortæller Joan Vollertsen til Landbrug Syd.

Gamle sager
Dommene er ellers noget mildere, end der oprindeligt var lagt op til fra anklagemyndighedens side.

Fem af otte sager har anklageren helt måtte skrinlægge, og også i tilfældene med de tre dømte var anklageskrifterne skåret ned både omkring omfanget af overproduktionen og bødestørrelser og krav om konfiskation.

Oprindelig var påstanden fra anklagemyndigheden mod landmanden fra Bredebro-området en bøde på 20.000 kroner og 80.000 kroner i konfiskation - her endte det altså med en bøde på 10.000 kroner.

Fem andre landmænd slap for at skulle have deres sager behandlet i retslokalerne i Tønder. Her valgte anklagemyndigheden helt at opgive dem. Alle sager har omhandlet forhold i årene 2003 og 2004, så der skulle gå 4-5 år, inden de kom til deres afslutning - og tre af dem fortsætter altså i retssystemet.

Læs også