Vaccine under anklage

BLUETONGUE: De fleste problemer skyldes dog andre faktorer end vaccinen, mener Fødevarestyrelsen.

»I hvert fald de fleste« af de problemer, som kvægproducenter måtte have som følge af vaccinationen mod bluetongue, kan umiddelbart skyldes andre ting end selve vaccinen.

Det mener chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, efter at Effektivt Landbrug konfronterede ham med nogle kvægholderes frustrationer over at have fået flere aborter, mere yverbetændelse og fald i mælkeydelsen i samme periode, som vaccinationen har fundet sted.

- Den med yverbetændelse har vi ikke hørt om før, men de øvrige problematikker er vi godt klar over, har været fremme, siger Stig Mellergaard.

Han forklarer, at eventuelle bivirkninger som følge af vaccinationen indberettes af dyrlægerne til et veterinærfirma, som Fødevarestyrelsen har sat på opgaven.

- På et tidspunkt vil Fødevarestyrelsen få tallene, og så vil vi drøfte dem, siger Stig Mellergaard, der ikke kan svare på, hvornår det bliver.

Dræbt vaccine
Stig Mellergaards umiddelbare kommentar til kvægholderne er, at »i hvert fald de fleste« af deres problemer kan skyldes andre forhold såsom stress.

- Havde det været en levende vaccine, kunne man måske forstå det, men en vaccine med dræbt vira inficerer ikke dyrene. Så set ud fra en videnskabelig betragtning ville for eksempel mange af aborterne være kommet alligevel, siger Stig Mellergaard.

På et møde i Agerskov sidste torsdag kom det frem, at flere mælke- og kødkvægsproducenter har oplevet flere aborter og større frekvens af yverbetændelse og fald i mælkeydelsen. Det fik flere fremmødte til at efterlyse erstatning fra de firmaer, der står bag vaccinen.

Læs også