Sidste udkald for Roundup i maltbyggen

SIDSTE UDKALD: Bryggerierne har ingen problemer med Roundup, så længe lovgivningen af 10 dages frist for sprøjtning før høst overholdes.

Såfremt vårbyggen endnu har 10 dage på marken før høst, så er det sidste udkald for sprøjtning med Roundup. Med dagens vejrudsigt, der lover bedre vejr end de kommende dage, bør overvejelsen være nem, såfremt behovet er til stede.

Men er det ok, at der anvendes Roundup før høst af vårbyg med forventet brug til malt. Ved forespørgsel til flere af landets grovvareforretninger anes nogen usikkerhed om bestemmelserne.

Hos Poul Møller på Hornsyld Købmandsgård A/S er svaret dog ligefremt: - Der er ikke yderligere restriktioner end leverandøranvisningerne for glyphosat produkter, hvor der ifølge miljøgodkendelsen gælder reglen om ti dage før høst.

- Malterierne har ingen principielle forbud. Det afgørende for dem er en kvalitetsvare med tilstrækkelig spireprocent, så deres processer kan forløbe tilfredsstillende, siger Poul Møller.

Malterierne tjekker kvaliteten
Fra Bryggeriet S.C. Fuglsang A/S i Haderslev med tilhørende malterier bekræfter Christian Fuglsang, at de ikke modsætter sig brug af Roundup før vårbyghøsten, såfremt det sker inden for reglerne og gældende lovgivning.

- Vi arbejder også med kontrakt for konceptavl af byg, hvor gældende regler ligeledes er gældende, og vi følger naturligvis op med kvalitetsmålinger, men konstaterer ikke restproblemer, siger Christian Fuglsang.

Tilsvarende lyder meldingen fra Danish Malting Group i Ørslev ved Vordingborg, hvor der også løbende foretages målinger, men uden problemer i de leverede bygpartier.

Direktør Kim Jørgensen påpeger, at der ikke for Danmark vil være andre restriktioner end de generelle, men de skal til gengæld overholdes i kraft af, at maltbygeksporten fra Danmark er omkring 1 million ton årligt, og det kræver fuld garanti for varen.

- Så tørt, som det har været indtil nu, kan jeg vanskeligt forestille mig, at netop sprøjtning med Roundup vil være særligt påkrævet, mener Kim Jørgensen dog.

Læs også