Mobil fangefold som skabt til vaccinationer

SMAL SAG: En mobil fangefold får bluetongue-vaccinationerne til at glide nemt, erfarer dyrlæge og landmand.

Vaccination mod bluetongue kan være bøvlet nok i sig selv – især hvis det er kødkvæg, der skal stikkes med sprøjten. Men mobile fangfolde kan være med til at gøre arbejdet langt mere sikkert, nemmere og effektivt.

Dét erfarer blandt andre dyrlæge Jens Esmann, Rynkeby Dyreklinik, der i disse dage er i færd med at vaccinere 5000 dyr.

- De mobile fangefolde er simpelthen geniale. De har indbygget en sluse, så når det ene dyr er lukket ud, kan det næste jages ind. Det betyder, at dyret er fikseret, mens man vaccinerer, og man kan stå uden for at gøre det, hvilket øger sikkerheden og effektiviteten betydeligt. Desuden er det let at aflæse id-nummer på dyrene, siger Jens Esmann.

Medindehaveren af den mobile fangefold, gårdejer Folmer Hadberg-Rasmussen, »Skovlykke« i Kølstrup på Fyn, er enig. Han købte den i foråret sammen med sin far, der har 30-40 herefordkvæg. Formålet var at gøre flytning af dyrene i græsfoldene nemmere, hurtigere og mere sikkert. I alt har far og søn cirka 15 folde, så de så et klart behov for at investere i en fangefold.

- Da vi købte den, vidste vi ikke, at vi skulle vaccinere mod bluetongue. Men nu, hvor vi er i gang, har det blot gjort investeringen endnu bedre, siger Folmer Hadberg-Rasmussen, der har 130 årskøer af racen RDM og SDM.

Dobbelt så hurtigt
Folmer Hadberg-Rasmussen vurderer, at det i dag tager to mand 1-1,5 time pr. fold at forberede og hjælpe til ved vaccinationen af dyrene. Det er dobbelt så hurtigt som førhen.

Den mobile fangefold er udstyret med ni meter lange vinger i hver side, så den kan stilles i en kileform. Dermed kan dyrene i løbet af få minutter drives ind i boksen, som ligeledes er udstyret med et fanggitter i frontlågen.

Mobile fangfolde kan købes for cirka 25.000 kroner plus moms. Ovennævnte er købt hos CN Agro, fortæller Folmer Hadberg-Rasmussen.

Læs også