(EFFEKTIVT LANDBRUG) Interessen for den nye Holmer Variant redskabsbærer er stor nok til fortsat optimisme. Den første serie på 10 er solgt, men ikke i Danmark.
På den fede roejord er det en mudret og næsten fjedrende fornemmelse at færdes til fods efter en roeoptager.
Og fornemmelsen er ikke meget anderledes, efter den store Holmer Variant redskabsbærer med sine fire kæmpehjul har passeret, selv ikke med tungt last. Bæreevnen er stor og marktrykket lavt, når redskabsbæreren er forsynet med 900 millimeter Xbib dæk fra Michelin i front og hele 1.050 millimeter brede dæk i bag.
I »dogwalk« position får hvert hjul sin egen bane, hvorfor marken efterlades med fire spor, der således fuldt og helt dækker en samlet fire meter bred bane bag køretøjet.
Det var blandt andet Holmer Variant redskabsbærerens bæreevne på den følsomme lollandske og sydsjællandske roejord, der var temaet for de seneste to dages demonstrationer, mærkets danske agent, BN Maskiner har afholdt.
- Der har været flest folk onsdag, konkluderede Brian Nielsen fra BN Maskiner i går.
- Selv om maskinen lige nu vises med et roelad og fungerer som frakørselsvogn for roeoptageren, har interessen også kredset sig om gylle og fast gødning. Derfor bliver en version af redskabsbæreren om et par måneder forsynet med en 20-22 ton stor gylletank og en gyllenedfælder. Jeg har allerede aftaler om et par demonstrationer hos interesserede flere steder i Jylland, siger Brian Nielsen.
Den Holmer Variant redskabsbærer, gæsterne til demonstrationerne på Knuthenborg på Lolland og hos Leif Johansens maskinstation i de seneste to dage har kunnet se, er helt ny, men dog »kun« med en 490 hestes Daimler Chrysler motor. Den nye model, der til foråret skal vises med gylleudstyr, får endnu flere muskler, nemlig en næsten 600 hestekræfter stor, ligeledes Daimler Chrysler motor.
Brian Nielsen mener, at Holmer Variant redskabsbæreren pris på cirka 1,4 millioner kroner kræver, at maskinen kan udnyttes til mange arbejdstimer hvert år.
- Her er frakørsel med roer i et par måneder ikke nok. Det er derfor, jeg glæder mig til at se maskinen blive anvendt i foråret med gyllefældning. Desuden er der også gode muligheder for at øge udnyttelsen, når man kan bruge skifteladssystemet til også at sprede fast staldgødning.
- Derfor har vi aftale om at tilpasse en Tebbe-staldgødningsspreder til redskabsbæreren, og den vil vi også komme til at se i det kommende år, lover Brian Nielsen.
På den tyske Holmer fabrik er der travlt. Den redskabsbærer, der i de seneste dage er vist i Danmark, er stadig at betragte som en prototype.
- I januar måned skal der på fabrikken produceres 10 enheder af Variant redskabsbæreren. Alle maskiner af denne serie er allerede solgt, dog ikke til kunder i Danmark, forklarer Brian Nielsen, der glæder sig til at få en af de nye 2007-producerede maskiner til Danmark.
- Jeg forventer også, at nogle finder det nyttigt at bruge redskabsbæreren til ophængte redskaber. Redskabsbæreren med det kraftige trepunktsophæng kan sagtens tumle en stor stubharve eller en grubber. I Tyskland er der også eksempler, hvor redskabsbæreren kører med en såsædstank på ladet og en stor såmaskine i trepunktsophænget.
- Redskabsbæreren løfter 10 ton i liften og den kan sagtens tumle et såsæt, for der er jo hestekræfter nok, betoner Brian Nielsen, der ærligt indrømmer, at pløjning nok ikke er den opgave, maskinen er mest ideel til.
- Vi har prøvet det med en 10 furet plov og med førerkabinen så langt fremme, kan man slet ikke se de to forreste furer, erkender han.
Trepunktsophænget kan justeres til altid at være vinkelret på kørselsretningen. Det sker med en hydraulisk cylinder bag konsollen med liftens trækarme og er nødvendigt, hvis redskabsbæreren skal køre i »dogwalk« position og fordele marktrykket i fire meters bredde.
- Selv om trepunktsophænget er vinkelret på kørselsretningen, foregår der dog ikke en centrering i forhold til det pakkede areal, de fire store hjul efterlader, erkender Brian Nielsen, der alligevel mener, at redskabsbæreren vil være ideel til for eksempel direkte såning.
Transmissionen, der er anbragt mellem akslerne på Holmer Variant redskabsbæreren, er produceret af John Deere og præsterer hastigheder fra nul til 40 kilometer i timen. Fra det nye år bliver maskinen desuden forsynet med affjedret foraksel og dermed en styrket komfort for føreren i kabinen, der sidder helt fremme over forakslen.