Dyrenes Beskyttelse overdriver

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Dyrenes Beskyttelse vil have indført lovkrav om køers adgang til græsning, fordi en ny rapport viser, at velfærden er højere hos græssende køer. Men konklusionen er for sort/hvid, siger en af forfatterne.

- Man kan ikke sætte tingene så sort/hvidt op, som Dyrenes Beskyttelse gør, for der er mange faktorer, der spiller ind på køers velfærd, og selv om rapporten fra Danmarks Jordbrugsforskning siger, at der er en højere velfærd hos køer, der får lov at komme på græs, er der mange faktorer, der spiller ind.

Sådan siger Peter Thomsen, dyrlæge og projektforsker ved Danmarks Jordbrugsforskning. Han er en af forfatterne bag den rapport, som Dyrenes Beskyttelse har bestilt, og som konkluderer, at velfærden er højere blandt køer, der får lov at gå på græs, end hos de, der ikke gør.

- Det er jo sådan, at udendørs betingelser er køernes naturlige element, og derfor har de det nok bedst udenfor. Men det kan jo også være et spørgsmål om, at de landmænd der har køerne på græs, måske gør mange andre ting anderledes end landmænd, der ikke har køer på græs. Og så er der jo også argumenter, der taler for at holde dyrene indenfor, siger Peter Thomsen.

Et af disse argumenter er ifølge Peter Thomsen, at køers vom ikke har godt af skift i foderplanen.

- Når man holder køerne indenfor, kan man give dem ensartet foder hele året rundt, mens de kan få en stresslignende tilstand ved foderskift, når de kommer på græs. Og græsset ændrer sig også i løbet af sæsonen, og det giver igen problemer for koens vom, fortæller Peter Thomsen.

Han mener personligt, at køer har godt af at komme på græs, men han har forståelse for, at nogle vælger at lade være.

- Hvis man har store besætninger, kan det være fysisk umuligt at få køerne på græs, og hvis de skal gå langt for at komme på græs, vil det også skade deres velfærd. Og den økonomiske situation er nu en gang sådan, at besætningerne bliver nødt til at være store og effektive. Jeg mener ikke, man skal lovgive om græsning. I stedet skal man give landmændene mulighed for at forbedre velfærden under de givne rammer, siger Peter Thomsen.

Læs også