Triticale - en overset kornsort til svinefoder
(EFFEKTIVT LANDBRUG) Det er ikke særligt almindeligt at anvende triticale i dansk svinefoder, skønt kornsorten er velegnet. Aminosyresammensætningen i triticale er bedre end i hvede, og der kan bruges op til 30 procent triticale i foderet.
Smågrise og slagtesvin siges at kunne tåle op til 70 procent hvede i foderet, men meget hvede i foderet giver dog ofte problemer med mave-tarmkanalen.
Eftersom triticale har en bedre aminosyresammensætning end hvede, kan triticale være et oplagt alternativ til hvede.
Aminosyresammensætningen i triticale viser, at proteinkvaliteten i triticale er bedre end i hvede, men ringere end i rug. Alle tre kornarter har stort set samme indhold af fedt, aske og træstof.
Triticale indeholder derimod meget mere fosfor, fytin-fosfor og zink, end både hvede og rug.
Gennem tiden er der blevet lavet en del forsøg verden over, der har vist blandede produktionsresultater med fordring med triticale.
De seneste år er amerikanerne begyndt at vise interesse for triticale som en alternativ afgrøde til majs, og et nyt amerikansk forsøg fra universitetet i Iowa viser, at triticale er stort set jævnbyrdigt med majs til fodring af slagtesvin.
Triticale indeholder mere protein end hvede og rug, mens indholdet af lysin indholdet ligger mellem indholdet i hvede og rug. Eftersom amerikanerne har fundet triticale til at være en konkurrencedygtig kornsort i svinefodringen, påpeger de amerikanske forskere, at fordelen ved triticale er det høje proteinindhold, der betyder, at der kan spares på foderets indhold af soja.
I Danmark er der ikke særlig tradition for at anvende triticale i foderet, men triticale er dog oplagt at dyrke for hjemmeblandere på de magre jorde, hvor det kan være sværere at få hveden til at lykkes.
Specielt for vestjyske hjemmeblandere kan triticale være en løsning efter dyrkning af flere års hvede. Foderværdien ligger mellem rugens og hvedens, men triticale egner sig bedre end hvede til dyrkning på magre jorde.
Efter en periode med et stærkt stigende areal, er det samlede areal med triticale nu nogenlunde konstant. Udbyttet pr hektar ligner rugs, og også omkostningerne til dyrkning ligger på niveau med rug. Det skyldes især, at behovet for plantebeskyttelsesmidler er begrænset.