Dansk svinekødseventyr overhales af Polen

(EFFEKTIVT LANDBRUG) KONKURRENT: Polen overtager rollen som Europas førende svinekødseksporterende land, spår fødevaregiganten Smithfield Foods.

- Det danske svineimperium falder fra hinanden, og Polen vil overtage pladsen som Europas førende svinekødsproducerende land, hævder slagterigiganten Smithfield Foods.

Udtalelserne baserer fødevaregiganten blandt andet på sin egen succes med at eksportere svinekød fra Polen, men også på det faktum, at Polens produktion af svinekød er markant stigende.

Ifølge Smithfield Foods steg Polens produktion af svinekød med 13 procent i 2005, og i år ser det ud til, at der bliver lagt en stigning på syv procent oveni. Eftersom Polen har mistet det meste af sin eksport til Rusland, spår fødevaregiganten, at den øgede svinekødsproduktion vil blive afsat i de øvrige europæiske lande.

Smithfield selv regner med at fordoble sit salg af svinekød fra sine polske svinefarme - Prima Farms Group - som i år udvides fra at omfatte en produktion baseret på 61.000 søer, til at omfatte en produktion baseret på 120.000 søer.

Prima-farmene leverer kødet til Smithfield datterselskab Animex, som især oplever en stigende eksport til Englands store supermarkedskæde Tesco.

Også til Danmark stiger Animex’s eksport angiveligt. I sidste uge kunne man i Landbrugsavisens nyhedsbrev læse, at Animex gennem det seneste år har haft fremgang i eksporten af blandt andet pølser og skinker til Danmark.

Ifølge nyhedsbrevet er Dansk Supermarked en af Animex’ største kunder i Danmark, hvor Animex tilsyneladende har fået tilkæmpet sig øget hyldeplads i Føtex, Bilka og Netto.

Landbrugsavisen oplyser, at indkøbsdirektør Morten Petersen, Dansk Supermarked, ikke ønsker at oplyse om udviklingen i mængderne, men at Dansk Supermarked har haft en god samhandel med Animex igennem flere år, og at der ikke er den store forskel på, om kødprodukterne stammer fra Polen eller Danmark.

Smithfield oplyser, at Animex har åbnet 41 opkøbsstationer i Polen, hvortil omkring 14.000 mindre svineproducenter har mulighed for at afsætte deres grise. Ifølge Smithfiel gør Animex en dyd ud af at tilbyde farmerne foder, brændstof og hjælp til finansiering for at hjælpe de mindre svineproducenter til at minimere deres omkostninger og øge effektiviteten.

Animex’s hjælpeprogram betyder, at de polske banker nu er villige til at tilbyde lån til de svineproducenter, der har tegnet kontrakt med Animex og Prima. Kontrakterne giver bankerne den fornødne sikkerhed for lånene, og svineproducenterne bruger pengene til at forbedre, udvide og modernisere deres besætninger.

Læs også