Farvel til Assens Sukkerfabrik

(LANDBRUG FYN) Uden en afgiftsnedsættelse på biobrændstoffer vil Danisco ikke producere bioethanol i Danmark. Det betyder lukning af Assens Sukkerfabrik efter dette års roekampagne, der bliver den korteste i mands minde.

Håbet om bioethanolproduktion på sukkerfabrikken i Assens, når denne lukker efter dette års roekampagne, svandt, da Danisco i sidste uge meddelte, at ingen danske sukkerfabrikker er inde i billedet, så længe regeringen ikke vil sænke afgiften på biobrændstof. I stedet vil Danisco undersøge muligheden for at starte produktion af bioethanol på koncernens sukkerfabrik i Tyskland.

Det fynske medlem af Folketingets landbrugsudvalg, Britta Schall Holberg (V), finder det dybt skuffende, at Danisco ikke vil anvende danske sukkerfabrikker til produktion, men vil satse på tyske anlæg. - Danisco har et stort, moderne anlæg liggende i Assens. Mange danske landmænd er klar til at producere, og Emmelev Mølle og Statoil har vist, at der er et marked, siger Britta Schall Holberg.

Formanden for Dansk Landbrugs Bioenergisektion, Hans Stougaard, kritiserer regeringen for ikke at bakke op om en dansk produktion af miljøvenligt biobrændstof. - Det er skuffende, når vi har en fabrik liggende klar, at den bare skal lukkes. Hvis den danske regering var lige så positiv, som man er i Sverige og i Tyskland, så ville fabrikken blive brugt, påpeger Stougaard.

- Vi sukkerroedyrkere er skuffede over regeringen. Det var jo en oplagt mulighed for at bevare roeproduktionen på Fyn, siger formanden for Dyrkerforeningen ved Assens Sukkerfabrik, Peder Hovgård Rasmussen. Han er ked af Daniscos udmelding om, at der ikke bliver produktion af bioethanol på sukkerfabrikken i Assens, men opfordrer alligevel roedyrkerne til at slå koldt vand i blodet og ikke sælge deres kvoter for enhver pris.

I øvrigt tegner den sidste roekampagne ved Assens Sukkerfabrik til at blive den korteste i mange år. En så stor del af den hidtidige sukkerkvote er afhændet til dyrkere øst for Storebælt, at roekampagnen forventes at slutte omkring 1. december.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også