Gæld truer hele fødevaresektoren

(EFFEKTIVT LANDBRUG) DOMINO-EFFEKT: I en tale på Det sønderjyske Fællesdyrskue gjorde Hans Chr. Schmidt det klart, at der skal fremmed kapital ind i landbruget.

Der skal kigges på landbrugets gæld og mulighed for at hente fremmed kapital ind i erhvervet. For gælden truer i tilfælde af kollaps i primærerhvervet hele fødevaresektoren. Så klart udtrykte fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) sig til Effektivt Landbrug på Det sønderjyske Fællesdyrskue.

Her holdt han en tale om blandt andet landbrugets gæld, som landmændene godt kan belave sig på at få at høre en hel del gange i de kommende måneder, inden de egentlig drøftelser med erhvervet sættes i gang til efteråret.

- Det bekymrer mig, når vi kan se i regnskaberne, at landmændenes gæld i stigende grad består af flexlån og afdragsfrie lån, og at landbrugene i øvrigt er belånt til godt og vel skorstenen. Vi kan ikke holde til, at så store virksomheder kollapser og i værste fald trækker hele fødevaresektoren med sig, og desuden bliver det sværere og sværere at gennemføre generationsskifter, siger Hans Chr. Schmidt til Effektivt Landbrug om baggrunden for talen.

- Jeg kender godt landbrugets indvendinger, og ingen behøver forklare mig som minister for landbruget, hvordan reglerne er skruet sammen. Jeg er bare nødt til at sige, at nu må vi prøve at tage en debat om det her og prøve at løftet blikket lidt fra den virkelighed, vi hver især står i. Der skal ikke pilles ved selvejet som sådan, men vi skal heller ikke fastholde totalt selveje. Vi er nødt til hver især at bevæge os lidt fra »yderpositionerne«. Tiden står altså ikke stille, og det er ikke rimeligt, at landbruget som udgangspunkt afviser enhver debat om det her, siger fødevareministeren.

Han ser dette punkt som en helt selvfølgelig del af de 12 anbefalinger, et tværministerielt udvalg netop er kommet med om mulighederne for at »fremtidssikre« landbruget og følgeerhvervene.

Ministeren forudser ikke større problemer med at finde investorer udefra, og han ser også imagemæssige fordele i et bredere ejerskab af bedrifterne.

Læs også