Smågrisene flager ud

(LANDBRUG FYN) Fynske svineproducenter ser frem til en lovændring, der gør det lettere at etablere slagtesvineproduktion.

2005 betød en kraftig stigning i eksporten af danske smågrise. Det har medført et fald i antallet af slagtninger i Danmark, og det er en helt ny situation efter mange år med jævnt stigende svineproduktion i Danmark.

- I 2004 blev 1,9 millioner smågrise kørt ud af landet. Sidste år blev det til 3,028 millioner, og i år forventes tallet at blive 3,3 millioner, oplyste formanden for Agrogårdens svineproduktionsudvalg, Peder Enggaard, på foreningens »Årsmøde for Svineproducenter 2006« i sidste uge i Ringe.

Han betragter den ændring af landbrugsloven, der er under behandling i Folketinget, som et forsøg på at imødegå den fjernelse af arbejdspladser fra Danmark, som den stigende smågriseeksport indebærer.

- Det er i hvert fald det indtryk, jeg fik i Herning i november, da Hans Chr. Schmidt gik på talerstolen til Dansk Landbrugs delegeretmøde og fortalte, at regeringen ville komme med et oplæg om lovændring, som skulle gøre det nemmere at etablere husdyrhold – specielt slagtesvin, sagde Peder Enggaard.

Han pegede samtidig på, at udviklingen både indenfor erhvervet og ude i resten af verden kører af sted med ekspresfart.

- Vi kan se, hvad der er sket omkring os. EU er vokset til 25 lande, dertil kommer to nye lande i 2007. Indien bliver flere, og Kina bliver flere. Der bliver ved med at skulle bruges svinekød, og den ekspertise har vi.

- Derfor skal vi tage udfordringerne op og følge med udviklingen, lød det fra Peder Enggaard, som samtidig slog fast, at svineproducenternes indtjening skal stige – lige som lønningerne i det øvrige samfund gør det.

TEKST: EBBE MORTENSEN

Læs også