Efter en vækstsæson med både skuffelser og glæder, er mange kartoffelavlere netop nu ved at overveje næste års plan.

- Med de økonomiske udsigter der på tiden er for kartoffelavlen, er det ekstra vigtigt at have overblik over bedriften og avlen, påpeger agronom Benny Jensen, BJ-Agro i Hovborg, som udover generel planteavlsrådgivning yder intensiv driftsrådgivning indenfor kartoffelavl.

Dyrkning af små, pæne og appetitlige kartofler, som kan koges og spises med skind på, er en af de muligheder, kartoffelavlerne har for at påvirke det økonomiske udbytte i positiv retning.

- Forbruget af denne type kartofler har været stigende, og for at få succesen til at fortsætte, er det vigtigt, at erhvervet fortsat udvikler sig. Det vil sige, at der dyrkes egnede sorter, med tyndt skind, og at kartoflerne er pæne og sygdomsfri, foruden at smagen naturligvis børe være en god oplevelse, siger Benny Jensen.

Den private rådgiver understreger, at kartoffelerhvervet hele tiden skal forstå at udvikle sig og tilpasse produktionen til ændrede forbrugsmønstre. Derfor tester BJ-Agro årligt 35-40 forskellige kartoffelsorter i forsøgsmarken for kvalitet og egnethed til anvendelse som »små kartofler«, da ikke alle sorter er lige velegnede til denne anvendelse.

Andre steder, for eksempel på forædlingsstationen i Vandel, arbejdes med at udvikle helt nye kartoffelsorter med bedre udbytte, kvaliteter, modstandsdygtighed med sygdomme osv. Der er også projekter i gang med henblik på at gøre Danmark i stand til at producere egne bagekartofler, så det ikke længere bliver nødvendigt at dække den overvejende del af forbruget med udenlandske kartofler.

- Og den dag forbrugerne ønsker røde eller blå kartofler, som blandt andet kan mindske risikoen for kræft, har forædlerne også denne type kartofler klar, siger Benny Jensen.

Men resultatet i kartoffelmarken afhænger i høj grad også af den enkelte avlers driftsledelse.

- Vejret kan vi ikke gøre så meget ved, men der er mange andre faktorer, som avleren kan påvirke, påpeger Benny Jensen og nævner: veldrænet jord, fornuftigt sædskifte, kvalitet og klargøring af læggemateriale, rettidig lægning, optimal læggeknoldsstørrelse, rigtig plantetal, placering af NPK/Mg, bejdsning mod rodfiltsvamp, vækststimulering ned for eksempel Crop-Set, effektiv skimmelbeskyttelse, tilstrækkelig vanding, rettidig nedvisning, skånsom optagning og rigelig ventilation under lagring.

Benny Jensen peger samtidig på, at kartoffelavlerne for nylig har fået nye argumenter på hånden, som skal udnyttes positivt.

- Flere forskningsresultater har i det forgangne år bekræftet nogle af de specielt sunde egenskaber i kartofler, såsom højt indhold af vigtige vitaminer og mineraler, stort indhold af antocyaner med stor evne til at neutralisere kroppens »frie radikaler«, som ellers kan føre til kræft, påpeger han og fortsætter:

- Teorien om, at kulhydrater fra blandt andet kartofler skulle være direkte fedende, er nu endelig også affærdiget. Tvært imod indeholder kartofler et stof, som får hjernen til at »tro« sig mere mæt, end mængden af kalorier berettiger til, hvilket sammen med blandt andet et højt fiberindhold gør kartoflen til langt den sundeste kulhydratkilde i vores grundføde, og derfor også meget velegnet til mennesker der vil tabe sig.

- Alt i alt er kartoffelerhvervet klar til at møde forbrugernes forhåbentlige positive reaktion på ernæringseksperternes råd, konkluderer Benny Jensen på baggrund af erhvervets tiltag for at imødekomme efterspørgslen efter nye sorter og små kartofler, der mindsker tidsforbruget til skrælning og tilberedning.