Bedre reproduktion i kølige stalde

(Effektivt Landbrug) Orners sædproduktion og søers frugtbarhed reduceres af høj temperatur og fugtig luft. Det viser en dyrlægeafhandling fra Sveriges Landbrugsuniversitet.

Man har vidst i flere år, at høj temperatur har en negativ indflydelse på orners sædproduktion. Derimod har man ikke vidst før nu, at høj luftfugtighed også har negativ indflydelse på orners reproduktionsevne. Nyt er det også, at søers frugtbarhed også påvirkes negativt af såvel høj temperatur som høj luftfugtighed. Derfor giver den nye svenske undersøgelse forklaringen på, hvorfor man især kan have problemer med svins reproduktion i varme perioder og i de varmere dele af verden.

Den svenske undersøgelse er udført til Thailand i stalde, der var henholdsvis naturligt ventileret eller ventileret med tunnelventilation. For at sænke temperaturen er tunnelventilation blevet stadig mere almindeligt i lande med tropisk og subtropisk klima. Ventilationssystemet er velegnet til at sænke temperaturen, men ulempen er, at luftfugtigheden øges.

Undersøgelsen viste, at sæd fra orner, der var opstaldet under forhold med tunnelventilation indeholdt langt flere sædceller af en langt bedre kvalitet end sæd fra orner, der opholdt sig i stalde med naturlig ventilation. Dog viste det sig, at høj luftfugtighed havde negativ indflydelse på ornernes kønsfunktion. Det sås specielt i staldene med tunnelventilation, hvor luftfugtigheden var tæt på 100 procent. Søernes reproduktion var påvirket negativt af både høj luftfugtighed og temperatur.

Man kan læse mere om undersøgelsen i en pressemeddelelse fra Sveriges Lantbruksuniversitet, som findes på www.slu.se.

Læs også