Høstvejr lader vente på sig

(Effektivt Landbrug) SVIGTER: Landmændene skal ikke regne med megen hjælp fra vejrguderne i kampen for at få blandt andet hvidkløver og raps i hus i de næste dage.

Lidt sol, lidt byger og nogle skyer. Der er lidt af det hele i meteorologernes vejrudsigter for de kommende dage, men landmændene kunne egentlig godt bare nøjes med én af delene: Sol. Og så måske lidt vind oveni til at tørre afgrøderne.

Ifølge vejrudsigterne bliver i dag fredag den tørreste dag helt indtil på mandag, hvor tørvejret igen vil melde sig – sådan da. Først tirsdag bliver det helt tørvejr – ifølge prognoserne, som i disse dage skifter lige så hurtigt som vejret.

Mens vårbyghøsten mange steder er gået i gang med tilfredsstillende udbytter, ser rapsen på skår og hvidkløveren lidt mere bekymrende ud. Mange steder har rapsen ligget i over en måned, og den er efterhånden sunket lige vel rigeligt ned mellem stubbene.

Det kan blandt andre gårdejer Claus Carstens, Jegerup ved Vojens, konstatere.

- Især i sprøjtesporene er rapsfrøene begyndt at spire i den fugtige blanding af jord og skulper. Så det er ved at være tid at få rapsen høstet, lyder det fra sønderjyden, der mangler at høste 10 ud af i alt 16 hektar med raps i år.

I stedet vælger han at glæde sig over 11 hektar med Prestige-maltbyg, som er kommet i hus. Det gav 55 tønder pr. hektar med en vandprocent på 16,8 i JB-2 jord.

- Det er overraskende, for den stod ikke og så særlig pralende ud. Men kernerne var fine, den hollandske vægt lå på 67, siger Claus Carstens, der tilføjer, at marken var vandet to gange.

Endnu mangler han at høste 25 hektar vårbyg, og 40 hektar med Deben-hvede er også ved at være modent.

Læs også