Britisk harme over landbrugsstøtte til danske toppolitikere
(Effektivt Landbrug) I SØGELYSET: Den britiske avis The Guardian slår det stort op, at landbrugskommissær Mariann Fisher Boel og udviklingsminister Ulla Tørnæs modtager landbrugsstøtte fra EU.
Den britiske avis The Guardian tordner mod den europæiske landbrugsstøtte, kaldet Common Agricultural Policy, eller blot CAP.
Under overskriften »Danske parlamentsmedlemmer får millioner i landbrugsstøtte« trækker The Guardian flere danske toppolitikere ind i billedet.
- Fire danske ministre, flere parlamentsmedlemmer og selv landets EU-kommissær modtager betalinger under CAP-ordningen, hvilket beløber sig til millioner af pund, lyder det således i avisen.
Ikke mindst Danmarks udviklingsminister, Ulla Tørnæs, står for skud.
Avisen vurderer således, at folk som kæmper mod global fattigdom, må blive alarmeret over at erfare, at en minister, som skal kæmpe for fair handelsbetingelser på vegne af udviklingslandene, selv modtager landbrugsstøtte, der holder de fattige landes producenter ude af markedet.
Ifølge The Guardian modtager den danske minister 43.370 pund, svarende til 484.000 kroner i landbrugsstøtte.
Avisen nævner samtidig, at minister Tørnæs ejer en svinefarm i Polen.
Bedre bliver det hele ikke af, at Danmarks EU-kommissær på landbrugsområdet, Mariann Fischer Boel, også modtager landbrugsstøtte fra EU, fortæller avisen.
Den har opgjort, at Mariann Fischer Boel modtager 34.670 pund i landbrugsstøtte fra EU for landbrugsjord, som kommissæren og hendes familie ejer.
Beløbet svarer til 387.000 kroner.
De danske eksempler trækkes frem i en artikel, der samtidig påpeger, at der er et voksende krav rundt om i Europa for at få sat lys på, hvem der modtager de 30 mia. pund, som avisen skriver bruges til EU’s landbrugsstøtteprogram om året.
Af artiklen fremgår det desuden, at man i Holland og Frankrig er tæt på at få offentliggjort, hvem der modtager landbrugsstøtte. Frankrig er det land, som modtager den største landbrugsstøtte af de 25 EU-lande.
The Guardian bemærker også, at de største støttebeløb i Storbritannien går til de royale kredse, aristokratiet og storlandbrug, og ikke til landmænd med små landbrug.