Svineproducenter investerer trods dårlige tider

(Effektivt Landbrug) Der bliver fortsat investeret mange penge i dansk svineproduktion. Det mærker SPF-Selskabet på salget af avlsdyr, der igen har ligget på et meget højt niveau i 2004.

Trods dårlige priser på svinekød bliver der fortsat investeret mange penge i dansk svineproduktion. Det mærker SPF-Danmark på salget af avlsdyr, der igen har ligget på et meget højt niveau i 2004, oplyste formanden for SPF, Per Frandsen, på selskabets årsmøder i Næstved og Vejen tidligere på ugen.

- En stor bølge af saneringer, besætningsudvidelser og nyetableringer skyldes en lav slagterinotering kombineret med en kraftig strukturudvikling i dansk svineproduktion, sagde Per Frandsen.

- Blandt andet krav til jord til udbringning af gylle medvirker til, at unge svineproducenter etablerer sig med nye store sohold uden smågrise- og slagtesvineproduktion. Mange af disse sohold etableres med salg af 7-kilos grise til FRATS-produktion.

De to sidste regnskabsår har SPF’s salg til saneringer, besætningsudvidelser og nyetableringer således resulteret i en meromsætning på 158.569 hundyr, hvilket svarer til 14,5 procent af den danske sobestand.

- Det er en udvikling, der aktivt bidrager til at bringe dansk svineproduktion op på et endnu højere sundhedsniveau. Mange svineproducenter, der har saneret, konstaterer allerede ved første faring, at den nye DanAvl- besætning har langt bedre frugtbarhed end den gamle, sagde Per Frandsen.

- Indkøb af nye sopolte giver med ét slag adgang til avlsfremgangen på tre grise pr. årsso. Op imod 30 grise pr. årsso er ikke noget særsyn, når først besætningen er kørt ind.

Omsætningen af sopolte på faste aftaler har også udviklet sig positivt med en stigning på 3,2 procent til trods for, at mange mindre sobesætninger med faste aftaler har omlagt til slagtesvineproduktion eller er ophørt.

Per Frandsen tilføjede, at site-produktion resulterer i, at de helt store sohold i mange tilfælde vælger indkøb af sopolte fra en DanAvl-besætning på grund af arbejdslettelse i bedriften og en optimal udnyttelse af de avlsmæssige fremskridt, DanAvl frembringer.

- Det afgørende for alle sobesætninger er, at der altid er det nødvendige antal sopolte til rådighed i besætningen, så der ikke bliver »huller« i farestalden, sagde han.

Også smågriseomsætningen har haft fremgang i salget. Størst stigning blev der på 7-kilos grise med godt 28 procent. 30-kilos omsætningen steg med 6 procent.

Læs også