Fiksering er ikke dyrevelfærd

(LANDBRUG SYD) Stor interesse for at besøge svinestald og deltage i debatten om dyrevelfærd.

Søernes fiksering i farestien i 28 dage blev – naturligvis – det hede samtaleemne, da forbrugere og landmænd i sidste uge satte hinanden stævne i henholdsvis en svinefarm i Torrup ved Varde og ved et debatmøde på Guldager Kro.

Holdningerne fra de to parter spændte vidt. Den mest rabiate udtalelse kom fra en kvindelig tilhører på selve mødet efter at have været på besøg i stalden:

- I mine øjne er der tale om en koncentrationslejr i svinestaldene.

Hun var dog tilsyneladende ret ene med den vurdering, selvom alle er enige om, at det naturligvis ikke er den optimale løsning at have en so fikseret så længe, men foreløbig er der ikke noget alternativ.

- Hvad skal jeg som forbruger betale ekstra for kødet for at sikre mere dyrevelfærd i stalden, lød et spørgsmål til det nedsatte panel.

Her måtte panelet melde pas – det handler ikke kun om kroner og ører. Endnu savnes den opfindelse, der kan sikre soen større bevægelighed samtidig med, at de små pattegrise kan overleve og ikke bliver lagt ihjel af deres mor.

I forbindelse med dyrevelfærden opfordrede afdelingschef for staldbyggeri og staldindretning, Niels Peder Nielsen, Landudvalget for svin, til også at se sagen fra pattegrisenes side:

- Vi glemmer pattegrisene i debatten. Det kan heller ikke være dyrevelfærd, at de bliver lagt ihjel.

Det var Landbrugets Samfundskontakt i Ribe Amt og Dyrenes Beskyttelse i Ribe Amt, der stod bag det fælles arrangement, og et halvt hundrede personer var med i stalden, mens lidt flere dukkede op til selve debatmødet.

Opbakningen viser, at interessen for landbrugets forhold er stor – blandt de besøgende var TV-Syd, der sendte direkte i sin tidlige udsendelse og havde et indslag i den sene udsendelse.

Læs også