Frida og Mille redder grisene

(LANDBRUG SYD) De to hyrdehunde på markerne ved Stenderup i Holsted Kommune kan, hvad jægerne ikke formåede – at få rævene væk fra smågrisene.

Rævene kan være et dyrt bekendtskab for producenter af frilandsgrise – det kan ind imellem minde om et blodbad, efter en eller flere ræve har været på besøg hos de nyfødte grise. Hos Verner Sørensen i Stenderup i den sydlige del af Holsted Kommune er det imidlertid slut med de vanskeligheder.

De seneste to år har de to pyrenæerhunde, Frida og Mille, sørget for, at Verner Sørensen og hans søn Tommy har kunnet sove roligt om natten uden frygt for, at »Mikkel« skulle gøre det af med en eller flere af smågrisene.

Frida og Mille har formået at løse det problem, de lokale jægere trods ihærdige forsøg ikke kunne magte – at få rævene væk fra det store område. Mange jægere har velvilligt stillet sig til rådighed, men »Mikkel« var for snu – det lykkedes ikke at komme ham til livs.

- Vi havde store problemer med rævene. De tog mange af grisene, og vores søer blev urolige og aggressive, fortæller Verner Sørensen.

I fjernsynet så han en udenlandsk udsendelse om brug af disse hunde, og problemerne i Stenderup var så store, at forsøget skulle gøres. Frida og Mille blev tilknyttet bedriften, og det har været en succes – nu får rævene ikke fred til at gå amok i noget, der kan minde om en »blodrus«.

- I dag har vi ingen problemer med ræve, der tager vores grise, lyder det med tilfredshed fra Verner Sørensen.

Rævene kommer stadig i området, men de får ikke fred til deres »mission«. Trods deres stille færden, kan de ikke undgå at vække hundenes opmærksomhed:

- Vi har ikke sæt nogen ræve, siden vi fik hundene, men om natten kan vi ofte høre, at hundene bjæffer, så der er ingen tvivl om, at de er på jagt efter ræven, påpeger Verner Sørensen.

Rævene er imidlertid ikke de seneste, der holdes på afstand af grisene. Det samme gælder lossen. Mellem ejendommen på Fællesmarksvej 2 og markerne med frilandsgrisene er der netop kommet et par kødkvægskvier ind på en mark, og de skal heller ikke komme for tæt på indhegningen til grisene – så vågner hundene op til dåd.

Verner Sørensen har i snart 20 år beskæftiget sig med frilandsgrise, og han nyder at gå mellem dyrene på markerne. Oplevelsen er ikke blevet mindre, efter frygten for rævenes færden er væk, og han anbefaler gerne andre begge dele – at have frilandsgrise og hunde til at passe på dem.

Da Landbrug Syd besøger markerne, er Frida og Mille lukket inde i deres gård. Deres arbejdsdag starter omkring klokken 16 og varer til om morgenen.

For at se hundenes færden bliver de dog ekstraordinært lukket ud denne formiddag, og for os er der ingen grund til frygt. De er nysgerrige og omgængelige som andre hunde og skal hen og snuse og have et klap – umiddelbart minder de mere om familiehunde end grisenes vogtere.

Der er heller ingen problemer med grisene. De opholder sig gerne sammen med hundene. Verner Sørensen påpeger også, at der virkelig er tale om hyrdehunde og ikke jagthunde. Men de er effektive i jagten mod »Mikkel«, og de har speciel næse for at passe på de »små«:

- Hundene opholder sig ofte i nærheden af de grise, der er i gang med at fare, fortæller Verner Sørensen med tilfredshed.

Læs også