Delte dyrskuemeninger

(LANDBRUG FYN) Flere udstillere føler sig skidt behandlet af arrangørerne af Det Fynske Dyrskue. Ikke mindst fra gede- og fåreavlerne er kritikken massiv. Skuets leder afviser de fleste kritikpunkter, og kan hente støtte hos vestfynsk maskinudstiller, der betegner årets skue som en kæmpe succes.

Nogle udstillere retter en sønderlemmende kritik mod Det Fynske Dyrskue samtidig med, at andre udstillere roser skuet til skyerne.

Der er med andre ord stærkt delte meninger om afviklingen af dette års skue, der som noget nyt blev afviklet fredag, lørdag og søndag.

- På overfladen var det jo et pænt skue med masser af besøgende (44.500, red.). Men i kulissen ulmer en utilfredshed, som jeg aldrig tidligere har oplevet. Og jeg har trods alt været på 30 dyrskuer i min tid. Festen, der var lagt op til i Odense, udeblev, og det er tisseærgerligt, lyder det fra indehaveren af P.I.T. Hegn, Palle Ingemann, Gudme.

Palle Ingemann mener blandt andet, at flere udstillere blev mere eller mindre chikaneret af de personer, der var hyret som portvagter. Og han tilføjer, at der var massiv kritik af portvagterne hos mange udstillere.

- Disse gorillaer kan ingen være tjent med. Hvorfor pokker sætter man ikke nogle søde piger eller folk af almindelig bygning, som samtidig har forståelse for, at folk har brug for at blive guidet og ikke skræmt væk, til at passe portene, lyder det fra Palle Ingemann.

Dyrskuets leder, Frans Erve, afviser blankt kritikken af portvagterne.

- Portvagterne var folk af helt almindelig bygning. Så jeg forstår slet ikke en sådan kritik. En kritik, som måske bunder i, at vi i år havde strammet meget op omkring kørsel på pladsen. Lad mig slå fast, at al kørsel er forbudt, når skuet er åbent. Der er alt for risikabelt at køre rundt, når så mange børn er på pladsen. Det bliver der ikke ændret på, fastslår Frans Erve.

Også toiletforholdene, kritiserer Palle Ingemann.

- Gæsterne må jo tro, at vi er nogle svin ude på landet, når vi vil være bekendte at tilbyde så ringe forhold. Og halvkolde Steff-Houlberg pølser i boderne. Er det virkelig en måde at præsentere fynsk landbrug på? Det er under al kritik, vurderer Palle Ingemann, som samtidig kritiserer, at han som udstiller ikke kunne købe mad til sig selv og sine folk, da de satte stand op i løbet af ugen.

- Jeg er enig i, at toiletforholdene er for dårlige, lyder kommentaren fra Frans Erve, som dog påpeger, at skuets aftale med Odense Kommune udløber i 2007. Og før der er en afklaring på skuets fremtidige placering, skydes der ikke penge i nye toiletter.

- Angående de kolde pølser mener jeg, kritikken er skudt helt ved siden af. Måske er der langet en enkelt kold pølse over disken. Men udbuddet på pladsen er generelt fantastisk flot og varieret med alt fra fynsk landbrug, siger Frans Erve.

Hos Glamsbjerg Maskincenter, GMC, ser indehaver Finn Banke ligesom Frans Erve med meget positive øjne på årets skue. Han kalder det en stor succes, som har givet langt bedre udbytte end forventet.

- Vi har solgt fire nye John Deere traktorer på skuet. Og vi har fået cirka 20 meget seriøse emner blandt de besøgende landmænd, som jeg i øvrigt oplevede som optimistiske. Så jeg kan slet ikke genkende kritikken. Og det er jo latterligt at brokke sig over, at man ikke har kunnet købe mad i ugen op til skuet. Man kan jo ikke have åbent for boderne, blot fordi 10 udstillere skal have noget mad. Så må man altså tage en madpakke med hjemmefra, lyder det med fast røst fra Finn Banke, GMC, der afrunder:

- Hos os har det været sådan, at vi har overholdt de tidsplaner og aftaler, vi havde med dyrskuet, og herefter er alt gået som planlagt. Vi har slet ikke følt os skidt behandlet. Tværtimod har det været et rigtigt godt dyrskue. Og det ville jeg have sagt uanset, om vi havde solgt nye traktorer eller ej.

Et stenkast fra Maskincentret i Glamsbjerg, nemlig hos talskvinden for gedeavlerne på Det Fynske Dyrskue, Dorthe Wraa, Voldtofte, er stemningen her efter skuet imidlertid alt andet end positiv.

- I flere år har gede-, fåre-, strudse- og hjorteavlere serveret specialpølser på skuet. Der er tale om varer, som folk ikke kan købe i detailhandlen. Sidste år blev den mulighed frataget os, og derfor havde jeg i år sat en seddel op, hvorpå vi forklarede, at dyrskuets leder Frans Erve havde nægtet at sørge for den mangfoldighed, salget af specialiteterne giver.

- Da det kom Frans Erve for øre, kom han styrtende og flåede sedlen ned af væggen og opførte sig helt urimeligt. Sådan behandler man ikke en masse frivillige kræfter. Vi savner simpelthen en ordentlig dialog. Og den har vi beklageligvis ikke med Frans Erve.

- Vi bliver simpelthen ikke taget seriøst, siger Dorthe Wraa, som efterfølgende stod bag en underskriftsindsamling, hvori underskriverne opfordrer skuets ansvarlige politikere til at sikre mangfoldigheden på skuet og genåbne salget af specialpølser hos fåre- og gedeavlerne.

Frans Erve fastslår overfor Landbrug Fyn, at han gerne vil i dialog med alle udstillere.

- Men når der er tale personforfølgelse, så står jeg af. Det vil jeg ikke stå model til, og der er også folk i de kredse, der har undskyldt den pågældende seddel over for mig, siger dyrskuelederen, og fortsætter:

- Det er korrekt, at vi har valgt en topstyring af skuet. Det har vi gjort, fordi der var for mange løse ender, og jeg har min bestyrelses fulde opbakning til at få samlet enderne. Det er ved at ske, og i den proces er jeg helt åben over for kritik. Men den skal være konstruktiv, fastslår Frans Erve.

Cirka 300 personer skrev ifølge initiativtagerne under skuet under på, at de ønsker pølsesalget ved gede- og fårestaldene tilbage til Det Fynske Dyrskue. Blandt disse Kurt Lyder Hansen, der er formand for Dansk Fåreavl Distrikt 8, Fyn.

- Vi har ikke fået en ordentlig forklaring på, hvorfor pølseslaget er taget fra os. Vi har fået at vide, at det handler om veterinærregler. Men det tror vi ikke på. Det handler om forretning, og der er gået al for meget forretning i Det Fynske Dyrskue, som er præget af en negativ ånd og en barsk linie fra toppen, som smitter af hele vejen ned i systemet. Vi må kræve et holdningsskifte – ellers dør dyrskuet.

- Man skal huske på, at det kan være en farlig politik at støde alle de frivillige kræfter, siger Kurt Lyder Hansen til Landbrug Fyn.

Også denne kritik afviser Frans Erve:

- Det er ikke mig, der står i vejen for pølsesalget. Det er Fødevaredirektoratet. Og det vil jeg gerne diskutere med parterne, når vi holde evalueringsmøde til august eller september, slutter dyrskuelederen.

Læs også