Lammehave solgt for over 35 millioner

(LANDBRUG FYN) Prisen for det tidligere skolelandbrug, der blev solgt i sidste uge, voksede undervejs i salgsprocessen fra 29 og til et sted mellem 35 og 40 millioner kroner.

Det tidligere skolelandbrug Lammehave ved Ringe blev i sidste uge solgt efter en hektisk periode med mange interesserede købere. De nye ejere - gårdejer Per og Annemette Nordtorp, Kværndrup - overtager officielt gården på torsdag, den 1. april.

Den endelige købssum var ikke oplyst ved redaktionens afslutning, men prisen på bygningerne og de 200 hektar jord, heraf 45 hektar skov, voksede flere gange undervejs i salgsprocessen og landede et sted mellem 35 og 40 millioner kroner. Det er næsten det dobbelte af den offentlige vurdering på 20 millioner.

- Det har været en dyr gård, men jeg er naturligvis glad for at have købt den, siger Per Nordtorp, som nu er i gang med at overveje Lammehaves fremtid.

- Det kan godt være, at vi kører videre med køerne i en periode. Men en produktion af slagtesvin er også med i fremtidsovervejelserne, hvis der kan blive mulighed for det, siger den midtfynske landmand.

Forstander Jørgen P. Jensen, Dalum-Korinth Landbrugsskoler er positivt overrasket over salgsprisen og hele forløbet omkring salget af det tidligere skolelandbrug. Da man for fire år siden - i 1999 - indgik den nuværende forpagtningsaftale med Mads Schall Holberg, vurdere man også salg som et alternativ, og her blev Lammehave vurderet til at kunne indbringe et sted mellem 25 og 28 millioner kroner. Prisen i dag er altså omkring 10 millioner kroner højere.

- Det hænger sammen med, at Lammehave er en særdeles god gård, som ligger meget centralt. Det er sjældent, at der bliver udbudt en gård med så mange fordele til salg, siger Jørgen P. Jensen, som oplyser, at over 100 har vist interesse i forbindelse med salget af Lammehave.

I forbindelse med handlen har Dalum-Korinth Landbrugsskoler indgået en aftale med den nuværende forpagter, Mads Schall Holberg, om at afslutte forpagtningsaftalen cirka et år før aftalt tid. Til gengæld yder skolen en kompensation, ligesom der er lavet en aftale med Lammehaves nye ejere om, at forpagteren kan fortsætte malkning af sine køer og bruge foderbeholdningen frem til 1. oktober uden forpagtningsafgift.

Med salget af Lammehave får Dalum-Korinth Landbrugsskoler 20-25 millioner kroner mellem hænderne til at arbejde med. Og pengene falder ikke på et tørt sted. Mens mange landbrugsskoler slås med en skrantende økonomi, kom den fynske skolefusion ud af 2003 med et overskud på 1,2 millioner kroner. Heri er ikke medregnet det fusionstilskud, som blev udløst, da Dalum og Korinth blev slået sammen.

Det gode provenu fra salget af Lammehave kommer ikke til at stå til pynt, forsikrer forstander, Jørgen P. Jensen.

- Pengene bliver »sat i arbejde« til fordel for skolens elever. De vil bl.a. blive brugt til at »klæde skolen på« til fremtiden. Det er også det eneste rigtige. Pengene bliver først noget værd, når de kommer ud og bliver omsat i bygninger og aktiviteter, siger Jørgen P. Jensen, som udover den gode økonomi kan glæde sig over en fortsat tilgang af nye elever fra hele landet.

- Skolen er nærmest fyldt til bristepunktet. Vores overbygningsuddannelser tiltrækker elever fra Nordjylland til Bornholm, og vi kan også glæde os over et godt modul 2, hvor vi har 103 elever, mens det typiske elevtal på modul 2 på andre skoler ligger et sted mellem 40 og 50, siger Jørgen P. Jensen, som peger på skolens høje faglighed og det meget aktive skolemiljø som årsag til den fynske skolesucces.

Læs også