Svære odds for de unge

(LANDBRUG FYN) De kommende landmænd fik en opsang ved mediedagen på Dalum Landbrugsskole i onsdags - og indsigt i at bruge medierne.

- Det synd for planterne, at vi spiser dem!

- En sådan holdning kan jeg nu støde på inde i Valby, hvor vi bor. Hvor man hidtil har »holdt med dyrene«, og hvor de mest rabiate har givet minkene friheden ved at »lukke« dem ud i den såkaldte natur, så går den nye generation endnu videre. Det må I vide. Sådan er det. Og det må vi forholde jer til!

Radiojournalisten Anders Søgaard lagde ikke fingrene imellem, da han i onsdags var bedt om varme op til Dalum Landbrugsskoles mediedag for samtlige skolens 245 elever. I øvrigt den første undervisningsdag af den art på skolen.

- I bliver en minoritet. Faktisk vil der snart være flere indvandrere end landmænd. Som kun to procent af den danske befolkning er medierne den eneste måde, I vil kunne kommunikere budskaber ud på tværs af samfundet.

- Men I er oppe mod meget svære odds. Den øvrige befolkning ved meget lidt om landbruget og naturen - men de har magten. Eller sagt på en anden måde: De uvidende har magten!

- I landmænd kalder jer naturforvaltere, men jeres problem er, at befolkningen intet ved om naturen. Derfor skal I høre godt efter i biologitimerne, lød opsangen fra Anders Søgaard, der blandt andet er kendt for radioprogrammerne »Ude på landet« og aktuelt P1-programmet »Danmarksbilleder« hver eftermiddag kl. 14.30.

Samtidig pegede han på et andet problem for den kommende generation af landmænd: Bybefolkningen vil ikke betale for råvarerne fra landbruget.

- Derfor skal I udvikle en kultur for madoplevelser i befolkningen. I skal få dem til at lave komplicerede måltider, der kræver bedre - og dyrere - råvarer, lød hans råd, inden alle eleverne ved en række workshops blev belært om, hvordan man bedre tackler mødet med pressen og i det hele taget bruger medierne.

Afslutningssalven på mediedagen stod filosof Arno Victor Nielsen for. Fra talerstolen i sin velkendte »Regner Worm« stil gav han eleverne sin uforbeholdne og kontroversielle mening om landbrugsuddannelsen, bønder og fremtidens industrilandbrug.

Han fulgte Anders Søgaard ganske godt op med at påstå:

- Byfolket tror, at alt grønt er natur. Derfor er det nødvendigt at drive bønderne ud af landskabet. Byboernes syn på landet har ganske enkelt sejret over bønderne!

Læs også