Asiatisk fjerkræinfluenza bekymrer den danske fjerkræbranche

Turister og andre rejsende bør udvise forsigtighed, opfordrer branchedirektør.

EU-Kommissionen indførte i dag et importforbud efter den meget smitsomme fjerkræinfluenza blev konstateret i Thailand, verdens fjerdestørste eksportør af kyllingekød. Dansk Slagtefjerkræ er tilfredse med den hurtige indgriben fra EU og håber, at situationen i Asien hurtigst muligt kommer under kontrol.

- Vi er meget tilfredse med Kommissionens hurtige og håndfaste indgriben. Det er den eneste fornuftige løsning, indtil der er skabt overblik over situationen i Thailand. Det vi har brug for nu er en løsning, der kan skabe sikkerhed for, at sygdommen kommer under kontrol, siger Jan Pedersen, direktør i Dansk Slagtefjerkræ.

Dansk Slagtefjerkræ håber, at det internationale samfund vil bistå og sikre, at man hurtigst muligt får implementeret de forholdsregler, der er nødvendige for at standse spredningen af sygdommen, der skaber store problemer for de berørte lande.

- Det er meget bekymrende så hurtigt spredningen af fjerkræinfluenza foregår i Asien, siger Jan Pedersen, og tilføjer: - Vi så sidste forår hvor invaliderende et sådant udbrud kan være for et lands fjerkræproduktion, da de hollandske fjerkræproducenter mistede dyr og indtægter for over 1,5 milliarder kr., så vi er naturligvis meget opmærksomme på udviklingen, siger Jan Pedersen, og opfordrer alle rejsende og turister i det asiatiske område til at udvise stor forsigtighed.

- Indtil sygdommen er under kontrol må vi i den danske fjerkræbranche kraftigt appellere til, at man følger Fødevaredirektoratets advarsel om at undgå kontakt til fjerkræflokke ved rejser i Asien og, at turister og andre rejsende udviser forsigtighed både af hensyn til dem selv, men også af hensyn til de alvorlige konsekvenser et udbrud i Danmark kan have for den danske fjerkræproduktion, opfordrer Jan Pedersen.

Den thailandske eksport, nåede i 2003 172.000 tons, til EU og Thailand er dermed den næststørste eksportør af fjerkrækød til EU. Brasilien er den største eksportør til EU med 378.000 tons.

Indtil videre er de seks asiatiske lande Sydkorea, Japan, Taiwan, Vietnam, Cambodia og nu Thailand ramt af sygdommen.

Læs også