En omsættelig leveringsret i form af andelsbeviser, der også omfatter mælkeproducenter uden for Danmark og Sverige, er vejen frem for Arla Foods og selskabets andelshavere.

Det mener den cirka 2.300 mand store Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, som sammen med en talsmand for godt 1.000 svenske mælkeproducenter nu kommer med et konkret forslag til, hvordan de økonomiske bindinger mellem Arla Foods og dets andelshavere skal være i fremtiden.

Ifølge forslaget, som i netop disse dage er på vej ud til samtlige mælkeproducenter herhjemme, bør Arla beslutte at tildele sine medlemmer ejendomsret til deres levering til andelsselskabet. Det er tanken, at leveringsretten modsvarer mælkekvoten, og at den udstedes i form af andelsbeviser. Beviserne skal efterfølgende kunne sælges til andre mælkeproducenter i såvel ind- som udland.

- Det er nødvendigt med grænseoverskridende andelsbeviser – blandt andet fordi vi derved imødekommer en eventuel fremtidig mejerifusion, pointerer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters formand, Peder Mouritsen overfor Effektivt Landbrug.

Ifølge forslaget skal mælkeproducenter fra private mejerier, som indlemmes i Arla, efter en bestyrelsesbeslutning tilbydes medlemskab - mod at de køber andelsbeviser til dagspris. Dette indikerer altså, at andelsbeviserne frit skal kunne handles – dog kun internt mellem Arla-andelshavere.

Fra mælkeproducenternes side pointerer man, at modellen vil betyde, at det fortsat er Arlas andelshavere, der bevarer den fulde kontrol over selskabet. I forslaget lægges der samtidig op til, at Arla kan gå ind og belåne værdien af andelsbeviser.

- Og hvorfor ikke – i samspil med det finansielle marked – belåne op til 40 procent af en ejendoms værdi - inklusiv værdi af kvote og andelsbeviser, lyder det fra producentforeningen.

- For os er det ikke altafgørende, at det præcis bliver dette forslag, der vedtages. Men nu har vi lagt et konkret forslag på bordet, som kan diskuteres. Og skal det pilles af igen, må det været rimeligt at forlange, at det er fordi, det bliver erstattet af noget bedre og ikke blot af noget eksisterende, siger Peder Mouritsen, som mener, mælkeproducentforeningen har et trumfkort i ærmet.

- Trumfkortet er vores andet forslag, som går på, at der sker en personlig forrentning af den enkelte andelshavers fremtidige konsolidering i Arla, forklarer producentformanden.

Det betyder i praksis, at ethvert medlem skal have sin del af konsolideringen i Arla forrentet hvert år - indtil man sælger sine andelsbeviser og ophører som mælkeproducent hos Arla. Ifølge forslaget skal forrentningen ske med den sats, som Arla i gennemsnit forrenter lånekapital med.

- Vi skal have konsolideringen frem i lyset, og det synes jeg vores forslag lægger op til, at vi får. Nu må vi se, hvad der videre sker. En ting er imidlertid helt sikker: Arlas ledelse bliver nu nødt til at tage stilling til et konkret forslag, og vi glæder os til reaktionen, slutter Peder Mouritsen.

Forslaget skal sikrer at:

* Arla Foods medlemmer bevarer fuld kontrol over selskabet.

* Der ikke lægges hindringer i vejen for nyetablerede landmænds

indtræden som medlemmer i Arla Foods.

* Arla-medlemmer, der ophører som mælkeproducenter, kan

sælge deres andelsbeviser, som modsvarer leveringsretter,

til andre Arla-medlemmer i ind- og udland.

* Arla Foods udviklingsmuligheder ikke hæmmes, men tværtimod

styrkes.