- Jeg har – med et par enkelte undtagelser – været med i Roskilde siden 1974. Og det her er absolut den største oplevelse, jeg har haft som udstiller. Det her sker næppe nogensinde igen for os.

Mælkeproducent Jens Ole Karmsteen, Algestrup ved Stubbekøbing, strålede om kamp med solen på årets dyrskue i Roskilde. Det var der 11 gode grunde til – mindst.

Falstringen stillede således ene mand med en afkomsgruppe på ikke færre end elleve 1. kalvskøer efter supertyren FYN Lemvig. Fem køer fik 23 points. Fem fik 22, mens den sidste fik 21 points.

- Vi kunne godt have haft 15 køer med uden at skrabe bunden. Jeg var faktisk ved at læsse 12 dyr her til skuet, da vi fandt ud af, at den ene slet ikke var tilmeldt, og hun var bestemt ikke den ringeste, lød det fra en glad Jens Ole Karmsteen efter dommerens votering.

- Den ko udenfor afkomsgruppen, der fik 23 points, har FYN Lemvig’s far, Lester, som morfar. Lester er altså med hele vejen rundt, og han passer altså bare rigtigt godt ind i vores besætning.

- Det samme gør FYN Lemvig, og selv om vi også har købt Lemvig-dyr til besætningen, er det vores egen avl, der har udviklet sig bedst. Jeg kan ikke give anden forklaring, end at Lester og Lemvig bare passer rigtig godt til os, forklarede Jens Ole Karmsteen, der glæder sig over, at dyrene ikke bare ser godt ud, men også bestiller noget i hverdagen:

- Vi ligger med et gennemsnit på 550 kg værdistof. Målet er helt klart at komme en del højere op – gerne over de 600 kg værdistof. Det er vi da også på vej til, og der er ingen tvivl om, at Lemvig-døtrene er med til at hive gennemsnittet i den rigtige retning.

- Jeg har haft med Jersey at gøre i 35 år. Det var mig, der havde interessen for avl derhjemme, og derfor var det mig, der stod for den del af arbejdet, forklarede Jersey-manden, der nu selv driver kvæggården på Falster sammen med sin kone og børn. I år har de udvidet besætningen fra 110 til 175 køer, og på den seneste kvotebørs blev der investeret i yderligere 150 tons kvote.

- Og det var jo en del billigere, end jeg havde forventet. Så måske byder vi også næste gang. Det vil jeg da ikke afvise.

Hele familien er i øvrigt involveret i dyrskuet. Tre børn var med farmand i ringen under præsentationen af Lemvig-afkomsgruppen. Hertil kommer tre af børnenes fætre og kusiner. Desuden gav en medhjælper og en nabo samt andre bekendte en hånd med, da den store, flotte afkomsgruppe skulle præsenteres.

a

- Jeg forstår ikke, hvorfor nogle af jyderne ikke kommer over til os i Østdanmark. Jordpriserne er i hvert fald ikke højere, og der er mange steder nok af den. Vi har desuden den betydelig fordel, at vi kan avle nogle meget høje majsudbytter.

- Så jeg synes faktisk, vi har ret meget at byde på for den unge landmand, der skal til at etablere sig som mælkeproducent. Logisk set burde det snart få en ende, at køerne flyttes mod vest, mener Jens Ole Karmsteen, der er næstformand for Jerseyavlerne i Østdanmark.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Den er meget, meget imponerende den her afkomsgruppe. Dyrene er utrolig ens, og typemæssigt er det lige præcis køer som disse, vi gerne vil avle frem, fastslog dommeren over for Effektivt Landbrug.

Mogens Jørgensen påpegede videre, at han ser denne dyrskuesæson som det endelige gennembrug for FYN Lemvig.

- Det er på skuet i Odense og her i Roskilde, at afkom efter FYN Lemvig for første gang slår igennem. Så vi kan godt tale om et gennembrud. Og det er naturligvis dejligt lige op til den Jersey-verdenskongres, der er på trapperne her sidst på måneden, pointerede Mogens Jørgensen.

Ifølge Jersey-eksperten er det ikke mindst niveauet blandt de dårligste af dyrene, der er kommet flot med på det seneste. Og den udvikling tilskriver han i høj grad FYN Lemvig.

- Alt i alt har vi en meget høj standard hos Jersey, og hvis det, jeg har set her i Roskilde, er standarden, er de østdanske mælkeproducenter virkelig godt med, sagde Mogens Jørgensen.