Delstatens største farm
For få årtier siden en lille familiefarm med grise, køer og høns. I dag over 20.000 hektar markbrug og en kæmpe Case IH-maskinpark
- Denne hvedemark er på 300 hektar. Vi har andre marker, der hver er over 800 hektar, fortæller 24-årige Sawyer Hruska, mens han både betjener al den nyeste elektronik omkring førersædet i én af de store mejetærskere, og samtidig styrer de andre maskiner over radio og mobil.
Sawyer Hruska er familiens ældste søn og på vej til at overtage hele det store landbrug, som hans far stort set har opbygget fra næsten ingenting til i dag at være delstatens Saskatchewans største familieejede farm.
- Min far er nu 53 og vil gerne trappe ned. Han har opbygget familiens lille landbrug til denne størrelse foruden en del andre aktiviteter. Hans indstilling har altid været, at man skal opkøbe og investerer i krisetider. Det har han så gjort.
Skiftes til nyt hvert år
Og det er nyeste elektronik i cockpittet, da hele maskinparken med samtlige mejetærskere og et større antal bæltetraktorer, vogne, sprøjter, gødningsspredere med videre skiftes til nyt hvert år.
- Min far har opbygget et samarbejde med en Case IH-forhandler, som bytter til nyt mod en betaling. Og tager vores mandskab på introkursus, så alle på forhånd er trænet i den nyeste model.
De 12 mejetærskere er opdelt i arbejdshold af tre maskiner med hver en Case 620 bæltetraktor og vogn til kornkørsel samt et antal trucks til hjemkørsel af kornet.
- Vores fjerneste marker ligger 50 kilometre væk, men vi kan køre på vores eget areal hele vejen derud, fortæller Sawyer Hruska videre.
Hvede og raps
Høsten på denne farm har – i modsætning til de fleste andre farme – allerede været i gang i et par uger.
- Vi høster lige nu med mellem 13 og 14 procent vand, men kan starte allerede ved en vandprocent på 23. Vi har et større naturgas-tørreri til vores store siloanlæg, som kan rumme omkring tre millioner tons korn og raps.
Det er nemlig de to afgrøder, som udelukkende dyrkes på Hruska-farmens marker. Halvdelen med vårhvede og halvdelen med vårraps – hvert år.
- Vi har prøvet med både majs, soyabønner og et par andre olieafgrøder, men det har ikke kunnet konkurrere.
Udbyttet i år ligger på et gennemsnitsudbytte for både farmen og det midtcanadiske område, hvilket vil sige cirka et halv udbytte af en dansk gennemsnitshvede.
Sælges før høst på futures
Det meste af høsten er allerede solgt på futures i foråret.
- Min far har en handelsmand, som i snart mange år har stået for kornsalget på Chicagos Kornbørs via futures og options. 75 procent af kornet sælges på forhånd og resten, når der er et optimalt tidspunkt.
Aktuelt ligger kornprisen på samme niveau som sidste år, og det finder Sawyer Hruska som en acceptabel pris.
- Det har været en sen forårssåning og et tørt vækstår. Så vi er godt tilfredse med et gennemsnitsudbytte til stabil pris.
Kun ét år kan han huske, at det gik helt galt med kornavlen i området.
- Det var i 2001, hvor det regnede så meget hele foråret, at mange ikke fik markerne sået overhovedet. Faktisk var vi den eneste farm, der fik alt tilsået det år.
- Vi købte simpelthen en gødningsspreder mere, og spredte udsæden ud på de mudrede arealer med den.
Ser lyst på fremtiden
Den unge, kommende stor-landmand ser optimistisk på både familiens og canadisk landbrugs fremtid.
- Der kommer en del familielandbrug til salg i disse år, og investorer vil gerne købe dem. Selv om vi har muligheden, forventer jeg ikke, at vores farm skal vokse ret meget mere.
- Men det er godt at mærke, at den både den canadiske regering og delstatsregeringen støtter landbruget – både med at skabe gode rammevilkår og fornuftige regelsæt. Vi har en mere fri produktion end vores kolleger nede i USA, slutter Sawyer Hruska med et smil.