- Vi har nået de 20 tons sukker pr. hektar
Midt i Australiens bedste område for sukkerrør er danske Erik Busch driftsleder på en 250 hektar stor sukkerrørsplantage
- Jeg har været oppe på at høste 30 tons sukker pr. hektar, fortæller han i går fredag til Effektivt Landbrugs udsendte. Men understreger beskedent, at sukkerrør er en nem afgrøde.
Vi er fredag eftermiddag på Australiens østkyst oppe i det tropisk og frodige område, og selv om det er såkaldt regntid, så skinner solen og sender temperaturen op midt i 30'erne.
Blev efter udvekslingsophold
Erik Busch har sammen med sin kone, Grethe Busch, netop købt eget hus lige syd for Townsville, nær hvor den sukkerrørsfarm ligger, som han har ansvar for.
- Jeg kom herud som ung for en hel del år siden på et arbejdsophold gennem udvekslingsorganisationen IAEA og blev efterfølgende tilbudt et lederjob på en anden danskejet farm. Gennem årerne er det blevet til en stribe lederjobs på forskellige farme.
- Jeg er vældig godt tilpas med at være her i Australien og med at have chefjob uden at være bundet til mit eget landbrug. Især når jeg ser de vilkår, som nu gældsætter de danske landmænd.
Mest produktive område
Erik Busch betegner den tropiske østkyst som det mest produktive landbrugsområde i Australien. Det bakkede landskab er da også totalt dækket af sukkerrør, ananas og mange andre eksotiske afgrøder.
- Jordpriserne ligger oppe omkring 100.000 kroner pr. hektar, men så kan du også forvente høje udbytter, understreger han.
Helikoptersprøjtning
Sukkerrør sås som små stængelstykker i marts til maj - typisk med på 1,6 meters rækkeafstand - i lange bede af en speciel såmaskine, der dækker stykkerne med lidt jord.
- Fra et knæ på stængelstykket spirer en sukkerørsplante frem og vokser hurtigt til i det fugtig-varme klima, fortæller Erik Busch.
En enkel herbicidsprøjtning plus en gødningstilførelse på 250 kg N, 40 kg P, 100 kg K og 40 kg S er dyrkningsplanen for sukkerrør, der vokser hurtigt og kraftigt til.
- Til helikoptersprøjtningen mod ukrudt kan vi kan frit bruge midler som Atrazin, Garmoxone og andre herbicider, der er udgåede i Danmark, forklarer Erik Busch.
Høst
Der høstes på de samme planter i 5-6 år, inden at afgrøden harves op og en ny etableres. Høsten ligger fra juni til november.
- Heroppe i det varme område høster vi én gang om året – næsten på samme måde som var det energipil. I det køligere område sydpå høster mange kun hvert andet år.
Høsten er styret af sukkerfabrikken ligesom sukkerroekampagne hjemme i Danmark.
- Vi får en leveringsplan, og på høstdagen kommer et lille godstog med små vogne kørende ad et tætmasket skinnenet hen til vores marker. Hver togvogn skal fyldes med 5 tons snittede sukkerrør, og hele toget kører til fabrikken tre gange i løbet af en høstdag.
- Som det eneste sted i Australien brænder vi hele marken af cirka 2 dage før, den skal høstes. Ilden tændes i vindsiden, så den tørre bladmasse brænder hurtigt og voldsomt. Det skader ikke de bambusagtige stængler, der indeholder sukkeret.
Olie- og sukkerpris følges ad
Erik Busch kender endnu ikke de aktuelle afregningspriser på høsten, der sluttede i november. Men han forventer omkring 200-225 kroner pr. tons polsukker.
- Prisniveauet kendes først, når der er gået et år. Men prisen har en faldende tendens.
Det begrunder han med faldet i olieprisen.
- I det store sukkerrørsland Brasilien laver man mere ethanol af sukkerrør, når olien er dyr. Når olien er billig – som nu – så sender man flere sukkerrør til raffinering til verdensmarkeds-sukker.
Men generelt er arealet med sukkerør faldet i Australien de senere år, så de har bidraget til at holde VM-prisen på sukker oppe.
Ægteparret Grethe og Erik Busch har foreløbig ingen planer om at vende hjem til Danmark.
- Det bliver svært at undvære det dejlige klima og de frie forhold hernede, slutter han med et smil.