Automatik overtager styringen
Trinløse transmissioner og automatpilot gør fremtidens traktorkørsel nemmere. På LIB-messen viste John Deere nyt system, der med fem centimeters nøjagtighed kan hjælpe traktorføreren op og ned af marken, f.eks. under pløje- og såarbejde.
Brugen af koblingen er for længst afskaffet, og med den trinløse transmissions hastige indtog i traktorverdenen er gearskiftet også på vej ud. Tilbage er snart kun manøvreringen med rattet, og her er såmænd også afløsning undervejs.
På messen i Fredericia viste John Deere et såkaldt AMS-system, der med fem centimeters nøjagtighed kan hjælpe traktorføreren op og ned af marken, f.eks. under pløje- og såarbejde.
Systemet, der vil være fuldt udbygget med enhed til styring af traktorhjulene til maj næste år, er hentet fra John Deere såkaldte Green Star GPS-anlæg til mejetærskere, hvorfra selve computermodulet kan monteres direkte i alle typer traktorer.
Systemet opererer også med redskabsbredder. Derfor kan sprøjtespor findes og følges, ligesom traktoren automatisk finder hen til seneste stop i forbindelse med f.eks. gyllekørsel.
- Det gør samtidig udbringningen af sprøjtevæske og gylle mere præcist - og traktorførerjobbet nemmere, siger Gert Freddy Jensen, der dog ikke venter, at systemet udbygges til en dag at kunne køre og vende traktoren på marken.
Selv om det typisk koster 100.000 kroner ekstra at anskaffe en traktor med trinløs transmission, så finder mange landmænd, at det er det værd.
- Det giver først og fremmest en bedre førerkomfort, at traktoren selv gearer op og ned i forhold til den forudbestemte enten hastighed eller omdrejningstal. Men det betyder også en god brændstoføkonomi, om end de 100.000 kroner ikke kan tjenes ind på den konto, siger den vestjyske maskinkonsulent.
Samtidig sikres, at traktoren belastes optimalt, idet programmeringen gør, at den generelt kører i et højt gear og med så lave omdrejninger som muligt.
- Det er et genialt system, der på en gang udnytter traktorens kraft mest muligt og samtidig sparer på energien.
- Interessen viser, at systemet er kommet for at blive. I dag sælges 80 procent af alle Fendt-traktorer i Danmark med trinløs transmission, og om blot fem år tror jeg, at det udelukkende er sådanne traktorer, som vil blive efterspurgt, forudser den danske Fendt-importør, Alex Pedersen fra Fendt Skandinavia A/S i Starup.
I dag fås Fendt-traktorer lige fra 86 til 310 hk med Vario-transmissionen, og ifølge importøren har traktorerne en virkningsgrad på mindst 80 procent, hvor traktormærker med hydrauliske gearskift for nogles vedkommende kan ligge helt nede på 60 procent.
På omkostningssiden peger han også på, at trinløse transmissioner kun kræver olieskift hver 2000. time mod normalt 1000 timer ved konventionelle transmissioner.
- Og vore erfaringer gennem snart ti år viser tillige, at de trinløse gearkasser kræver færre reparationer og mindre vedligeholdelse. Det tæller også, pointerer Fendt-importøren.