Tusindvis af stjerner

Siden august har gartnerier tænkt på jul i form af julestjerner. I november bærer flere måneders arbejde frugt – eller i hvert fald blomst – og julestjernerne sælges til blomsterbutikker.

Godt beskyttet fra efterårsvejrets luner står potteplanter fra Puerto Rico og hygger sig i en sommerlig varme i drivhusene hos gartneriet Styding Blomster i Vojens.

Her hos gartneriejere Helle og Niels Ove Aagaard breder der sig et julerødt tæppe af omkring 25.000 blomster, der efter fire måneder i gartneriets varetægt snart alle er væk – solgt til nye hjem, hvor de er med til at lyse op i vinterens mørke aftener og sprede julestemning hos danske familier. Fra begyndelsen af august til slutningen af november er det julestjerner, det drejer sig om i gartneriet ved Vojens.

De traditionelle juleplanter med de røde blade stammer oprindeligt fra Mellemamerika. De planter, der havner hos Styding Blomster, fremavles hos forædlere på den lille ø Puerto Rico. Herfra bliver de sendt som stiklinger til firmaet Dümmen i Tyskland, hvor stiklingerne stikkes i små potter.

På gartneriet i Vojens går gartner Else Pedersen og værner om julestjernerne. Efter modtagelsen fra Tyskland sætter hun planterne i 13 cm potter, så de egner sig til detailsalg. Hun kniber de øverste blade af planterne, så der kun er seks-syv blade tilbage - de udvikler sig til de fem-syv grene, der udgør en pæn, busket og tæt julestjerne.

En måned senere kommer der flere julestjerner fra Tyskland til Vojens. Else Pedersen planter september-stiklingerne i 10 cm potter. De er bestemt til salg som små planter, der er velegnet til brug i sammenplantninger og små vindueskarme.

Ved at give planterne en højere nattemperatur end dagtemperatur på fem-seks grader udvikler planterne sig med kortere internodielængder og bliver derved mere buskede.

Temperaturreguleringen er imidlertid ikke tilstrækkelig, så derfor anvendes et vækstregulerende middel i starten af væksten som supplement – i hvert fald indtil der er udviklet sorter, der i sig selv har en busket vækst.

Farver med navne som »bordeaux«, »champagne«, »apricot«, »marble« og »pink« samt hvid finder også deres vej ind til blomsterhandlerne og ud til forbrugerne. Styding Blomster har – udover de røde – bordeaux-, champagne- og hvidfarvede julestjerner.

Det er bladene, og ikke blomsterne, der har farven. Farven kommer frem, når planten er udsat for en dagslængde, hvor nat er længere end dag, dvs. mere end 12 timers mørke. Reaktionstiden er på 8-8,5 uger, så det kræver et par måneders planlægning, hvis man vil have julestjerner med røde blade til jul.

Udover det manuelle arbejde med at sætte de nye, små planter i potter og knibe de øverste blade af, går Else Pedersen og flytter potterne fra hinanden, efterhånden som planterne gror. Alt andet arbejde foregår automatisk, dvs. vanding, gødskning, styring af lys og styring af temperatur.

- Markedet har været presset de senere år, fordi mange forretningskæder bruger julestjerner som et slagtilbud. De fokuserer mere på pris end på kvalitet. Samtidig stiger prisen på de indkøbte stiklinger år for år, oplyser han. Produktionen af julestjerner gøres ikke så meget for pengenes skyld som for at holde gartneripersonalet beskæftiget i de mørke vintermåneder, hvor blomsterproduktionen ellers ligger ret stille.

Læs også