Udvidelse og lukninger

Arla Foods samler en del af osteproduktionen i Taulov, mens flere mindre ostemejerier lukker.

Arla Foods har været ude med ostekniven. For at rationalisere produktionen er det besluttet, at 17 mejerier skal lukkes indenfor de kommende år. Derved mister over 1000 medarbejdere deres arbejde.

Til gengæld fordobler det store mejeri i Taulov dens produktionskapacitet fra 30.000 tons gul ost om året til 60.000 tons. Udvidelsen af produktionen i Taulov betyder, at mindre ostemejerier skal lukke.

I det sydjyske område ser det ud til, at lukningerne går hårdest til på vestkysten. Ostemejerierne Tistrup og Glejbjerg lukkes så snart udvidelsen i Taulov er på plads.

De omfattende omstruktureringer sker for at strømline produktionen til gavn for mælkeproducenterne.

- Jeg er overbevist om, at vi tjener på omstruktureringerne rent prismæssigt. Den eneste måde vi kan modstå konkurrencen på er ved at rationalisere, siger den sydvestjyske mælkeproducent Viggo Bloch, Varde.

- Det er selvfølgelig altid sørgeligt, når arbejdspladser forsvinder, men vores mejeri er en forretning – vores egen forretning. Man er jo ikke nødvendigvis ansat på et mejeri for livstid, siger han.

- Mejeriet skal tjene vores penge hjem til os, og det gøres bedst ved at være effektiv. Sådan er livet. Der sker det samme i primærproduktionen, hvor vi udvider, rationaliserer og effektiviserer for at overleve, udtaler en tilfreds Viggo Bloch.

De omfattende strukturændringer i Arla Foods gælder for både Danmark og Sverige og lægger op til investeringer på 2,3 mia. kroner. Til gengæld er det planen, at Arla Foods skal vokse med 10 procent om året.

Læs også