Varmt hesteskue

Brahetrolleborg Hesteskue blev i år afviklet i det flotteste, varme sommervejr, og både antallet af udstillede dyr og antallet af besøgende var betydeligt højere end sidste år.

Årets hesteskue på Brahetrolleborg, nr. 102 i rækken, blev en solid succes – med både flere dyr og flere besøgende end sidste år. Det traditionsrige hesteskue på »Danmarks smukkeste dyrskueplads« ved Brahetrolleborg Slot fandt sted i det flottest tænkelige sommervejr, lørdag den 21. juli. Og med i alt 189 udstillede dyr, fordelt på 116 katalognumre var der tale om en fremgang på omkring 40 procent i forhold til sidste år, - og en tangering af antallet fra 100-års jubilæumsskuet forrige år.

Også besøgstallet tog et ordentligt »hop« i vejret, idet hesteskuet på Brahetrolleborg i år blev besøgt af godt 500 flere end sidste år, i alt cirka 3.000 personer, inklusive udstillere, dommere m.v., hvilket er det største antal i flere år.

Ligeledes var der en positiv udvikling i kvaliteten af de udstillede heste og føl. For første gang i tre år kunne dommerne således uddele den absolutte topkarakter, 24 point, der gik til den 4-årige Frederiksborg hoppe, Martinie Hegnsbo, fra den kendte avler, Niels Bech, Gudbjerg.

På selve Brahetrolleborgskuet blev der givet 23 point 10 gange, og i alt fik 32 heste og føl 1. præmie. På Dansk Varmblod region 3’s Følskue opnåede ikke færre end 67 ud af de 68 fremstillede føl 1. præmie. Kun et enkelt føl måtte nøjes med 2. præmie.

Af hensyn til helbredet - både for gardehusarernes heste og for de næsten 200 af Fyns bedste heste, som var udstillet på Brahetrolleborgskuet - havde man derfor valgt at melde afbud. Det oplyste hesteskadronens chef, major Michael Mentz, over for det talstærke publikum, som havde stor forståelse for beslutningen.

I stedet gav tre DM-ryttere en forrygende opvisning på Islandske heste, og dagen bød i øvrigt på et alsidigt underholdningsprogram med slæbning af banen i den store ring med Frederiksborg-heste, hesteslalom, opvisning af et hold fra Faaborg Rideklub, præsentation af tre avlsgodkendte hingste samt dressur Kür Grand Prix ved Lotte Andersen på »Pedro«.

Efter en spændende og jævnbyrdig dyst gik titlen som skuets bedste føl til hoppeføllet Madelaine W fra Henrik Wiborg, Skårup. Det tre måneder gamle føl er efter hingsten Milan. Skuets bedste hingsteføl blev Alexus Rose fra Kurt Kamuk, Svanninge (der vandt finalen sidste år, red.). Føllet er efter Aston. Næstbedste hoppeføl blev Lillemarkens Acade, der er efter Racot, og som ejes af Villy Andreasen, V. Skerninge. Næstbedste hingsteføl blev Lillemarkens Adino, ligeledes fra Villy Andreasen, V. Skerninge. Adino er efter hingsten Michillino.

Den særlige udmærkelse fra Brahetrolleborgs ejere, familien Reventlow-Mourier, »Følfadet«, blev i år givet til det tre måneder gamle Dansk Varmblod hingsteføl, Lergårdens Can. Surprise, der ejes af Vagn E. Nielsen, Haarby. Føllet er efter Kanudos xx.

En anden konkurrence, der altid samler et stort publikum, er »Rytternes Ønskeridehest«, hvor unge medlemmer af fynske rideklubber blandt alle skuets 2- og 3-års hopper stemmer på den, de synes bedst om. Det unge dommerpanel bestod i år af 44 piger og en dreng, som blandt 29 deltagende heste valgte den 3-årige Dansk Varmblod hoppe, Chablie Gravvænge, til den eftertragtede titel. Hoppen, der er efter Classic, ejes af Svend Rosager, Vejstrup.

På andenpladsen kom den 2-årige Frederiksborg hoppe, Mona Brandslund, fra Richard Hansen, Søndersø. Nummer tre blev den 3-årige Dansk Varmblod hoppe, Cadeau Noir Juelsgård, fra Charlotte Britt Bertelsen, Årslev, og fjerdepladsen gik til den 2-årige Dansk Varmblod hoppe, Dørr’s Caviar, der ejes af Britta Dørr Rasmussen, Odense SØ.

Læs også