Grøn søndag hos Gæmelke

Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, er blandt de mange landmænd, der på søndag åbner ejendommen for alle interesserede. Forleden kunne han vise gården frem for landbrugets minister, Ritt Bjerregaard.

Landbruget slår dørene op søndag 16. september, når Landbrugsraadet og Landbrugets Samfundskontakt holder Grøn Søndag for syvende år i træk. Her kan alle, byfolk såvel som landfolk, få indblik i, hvad det er, landmændene laver til hverdag og, hvilke forhold de arbejder og lever under.

I det syd- og sønderjyske er det 10 gårde jævnt fordelt i området, der står til rådighed for interesserede gæster.

Næsten alle former for landbrug vises frem af værtsfamilierne og deres medarbejdere, og der bliver rig lejlighed for at vælge mellem dyrearter. Hvad enten det er grise, malkekøer, mink, kødkvæg, heste, burhøns, bier eller får, man er interesseret i at se og høre lidt mere om, er chancen der på søndag.

Ikke alene får man lov til at komme tæt på dyrene, men de enkelte landmænd sørger for, at man får forklaret, hvad produktionen går ude på og svarer på alle spørgsmål. Landmændene kan fortælle om dyrevelfærd, miljø, produktionsmetoder, fødevaresikkerhed og naturpleje.

De besøgende behøver ikke engang at nøjes med at være passive iagttagere – på nogle af gårdene kan man få lov til at malke en ko eller ride på en hest, så man får endnu nærmere kontakt med dyrene.

Og så er der naturen. Naturen er en væsentlig del af landmandens hverdag. Landmænd forvalter en stor bid af det danske landskab – og færdes i den til dagligt.

Nogle af besøgsgårdene byder på vandreture i deres smukke landskaber, som varierer fra højmoser, strandenge og skov til ådal, levende hegn og den historiske Hærvejen. På nogle af stederne vil der være naturvejledere, som fortæller om områdets natur og historie.

Blandt værterne er der alt lige fra præsidenter og formænd til bestyrelsesmedlemmer og observatører i Landbrugsraadet, familielandbruget, landboforeningerne, Kødbranchens Fællesråd, Danish Crown, Esbjerg og omegns Pelsdyravlerforening, Det Danske Fjerkræraad og Hedeselskabet.

Åbningstiderne varierer fra gård til gård og kan ses på hjemmesiderne www.groen-soendag.dk eller www.naturnet.dk. Her vil man også kunne se, hvilke gårde det drejer sig om, deres adresser og kørselsvejledning samt en lille beskrivelse af stederne.

Læs også