4H’ere med is i maven

21 børn fra 2.-5. klasse på Ullerslev Skole deltog i 4H’s landsdækkende arrangement »Isbjerge i Danmark«.

Godt 300 børn i 8-12 års alderen, fordelt på 18 områder landet over fik bogstaveligt talt is i maven, da de sidste tirsdag deltog i 4H’s landsdækkende arrangement, »Isbjerge i Danmark«.

Arrangementet gik nemlig kort fortalt ud på at fremstille lækker flødeis og derefter smage på isen og vurdere, hvilken type der smagte bedst.

Alle de 18 steder – fordelt over de fleste af landets amter - hvor arrangementet blev gennemført, blev isen fremstillet efter samme opskrift, og alle steder blev der brugt tre forskellige slags fløde som råmateriale: Almindelig fløde fra Arla Foods, økologisk fløde samt fløde fra et gårdmejeri.

De deltagende børn skulle hvert sted selv foretage »blindsmagning« af de tre forskellige typer is og give dem karakter. Og både lokalt og på landsplan var der præmier og gaver til deltagerne.

21 børn fra 2. til og med 5. klasse (plus et par større, som deltog uden for konkurrence) var med til at lave »isbjerge«, og alle gik til opgaverne med lyst og energi.

Deltagerne blev fordelt på tre grupper, som hver fik udleveret en neutral bøtte med fløde – en type til hver gruppe. Og så gik det ellers »derudad« med at slå æg ud, piske, røre, koge, køle og til sidst fryse i særlige ismaskiner.

Mens isen frøs fast og fin, blev der lavet marengs af æggehviderne, og efter den mere officielle del med prøvesmagning og karaktergivning fandt de producerede »bjerge« af is og marengs’er vej til de lækkersultne deltageres maver.

Resultatet blev en klar sejr til isen af den almindelige Arla-fløde, som fik 13 af de i alt 21 mulige point. På andenpladsen med seks point kom isen, der var lavet af fløde fra et fynsk gårdmejeri, mens isen af den økologiske fløde skrabede bunden med kun to point.

Efter strabadserne i skolekøkkenet blev der trukket lod om en præmie, beståede af en Karoline børnekogebog og et 4H-håndklæde. Vinder blev Lasse Madsen fra 5. klasse. Desuden fik alle deltagerne hver en 4H-kasket fyldt med røde Gråsten æbler.

På landsplan blev der efterfølgende trukket lod om tre præmier. Førstepræmien var en bondegårdsferie, værdi 2.000 kr. Andenpræmien var en ismaskine og tredjepræmien en bageform. Hvorvidt en eller flere af disse præmier gik til fynske deltagere, var ikke bekendtgjort ved redaktionens slutning.

Læs også