Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) har netop holdt en konference der behandlede Erhvervsministeriets nye debatoplæg "Veje til en grøn erhvervsudvikling". På konferencen var der sat fokus på byggeriet. Og byggeriet er noget der fylder meget i det samlede miljøregnskab.

Byggeriet står for op med 40 procent af det samlede energi- og materialeforbrug. Og byggesektoren bruger op mod 50.000 forskellige produkter herunder en række miljøfarlige stoffer.

Blandt forbedringsmulighederne blev der nævnt et nyt spændende landbrugsbaseret produkt. Isoleringsmåtter fremstillet af hamp og hør.

I Tyskland er man langt fremme med at anvende hamp til især bilkompossitter og isoleringsmåtter. I 1999 blev der i Tyskland forarbejdet hamp fra cirka 5.000 hektar.

Landbrugets Rådgivningscenter har i de senere år gennemført et udviklingsarbejde med spinhør og hamp til en række formål. Et af produkterne er, ifølge Bodil Pallesen fra Landbrugets Rådgivningscenter, fibermåtter til isolering.

Plantefibermåtterne er patenteret af Landbrugets Rådgivningscenter, mens ME Consulting ApS har pantenteret en ny form for såkaldt »airformeringsteknik«, der kan forme måtter af lange fibre.

Opstarten går lidt langsommere end planlagt, forklarer Bodil Pallesen, blandt andet fordi der er for lille kapacitet på fiberforarbejdningen.

Ifølge Dansk Naturisolering’s direktør, Lars Jørgensen, er det tanken, at fiberforarbejdningen skal foregå på decentrale landmandsejede anlæg. Dermed minimeres transportomkostningerne ved håndteringen af hør- og hampeballerne.

- På nuværende tidspunkt er der ikke nok dansk hør og hamp, så vi er nød til at importere det fra Tyskland, Holland og Frankrig, siger Lars Jørgensen.

- Ved en pris på 90 øre pr. kg hampestrå, som vil være konkurrencedygtig med importeret hamp, vil landmandens dækningsbidrag inklusiv hektarstøtte være 3.500 kroner pr. ha ved et udbytte på 8.000 kg strå, siger Bodil Pallesen.

Bodil Pallesen mener, at de nye isoleringsmåtter har gode fremtidsmuligheder. Det har de blandt andet fordi forbundet Træ Industri Byg har vedtaget en resolution på deres kongres, der lægger op til stop for brug af mineraluld fra 2004. Det kan i sidste ende komme til at betyde meget for danske landmænd, er plantekonsulentens konklusion.