Gylleseparationsanlæg gav VVM godkendelse

LANDETS FØRSTE: Svineproducent på Mors har, som den første i Danmark, investeret i et Manura gylleseparationsanlæg. Det sparer 200 tunge transporter om året.

Det var uden tvivl med stor glæde, Herning-firmaet Funki A/S i sidste uge i en børsmeddelelse til Københavns Fondsbørs kunne oplyse, at det første gylleseparationsanlæg fra Funki MANURA nu skal installeres på en dansk svinegård.

Foreløbigt er fem Manura anlæg solgt til Holland, hvoraf et anlæg allerede har været i drift i et år. Og netop de positive erfaringerne med det første anlæg i Holland var blandt bevæggrundene til svineproducent Jens Vigh Riis’s valg af Funki-anlægget.

- Jeg har udelukkende koncentreret mig om de tre mest seriøse udbydere på markedet herhjemme. Dertil kommer, at de har produceret tilsvarende anlæg siden 1990 og lavet mange forbedringer gennem årene, siger Jens Vigh Riis om sit valg.

De 75 procent af rågyllen, som under inddampningen i gylleseparationsanlægget bliver til rent vand, kan uden lugtgener vandes direkte ud på et to hektar stort areal tæt ved gården. Dermed spares transport af gylle til Thy og vejnettet ved gården undgår hele 200 tunge transporter pr. år.

- Desuden skal man se på jordprisens indflydelse, når man vurderer de ekstra omkostninger ved gylleseparation. På Mors koster jorden typisk 120-130.000 kroner pr. hektar. Så hvis man skal ud og købe mere jord for at udvide sin produktion, skal omkostningerne til dette holdes op imod udgifterne for et separationsanlæg, slutter Jens Vigh Riis.

Manura anlægget på Mors, der får en kapacitet på 17.500 tons gylle årligt, vil eventuelt senere blive kombineret med et biogasanlæg.

Læs også